Albert Einstein lærer barnebarnet noen mattetriks. Foto: Shutterstock
Del saken

Kombinasjonen intelligens og hukommelse har lenge fått hjerneforskere til å klø seg i hodet. Oppfatningen om at dårlig hukommelse skyldes feil ved hjernens mekanismer er sannsynligvis gal, ifølge Nettavisen.

En fersk studie fra Universitetet i Toronto antyder at evnen til å glemme kan gjelpe oss å ta intelligente beslutninger:

– Det er viktig at hjernen glemmer irrelevante detaljer og i stedet fokuserer på ting som skal bidra til å ta beslutninger i den virkelige verden, sier professor Blake Richards i en kommentar. Han er en av forskerne bak studien.

Ikke dumt å glemme

Sammen med kollega Paul Frankland foreslår Richland at hukommelsen brukes til å optimalisere beslutningstaking ved å la uviktig informasjon vitre hen. Derfor er glemsomhet en fordel. Det er viktigere å huske det store bildet enn å henge seg opp i detaljer.

– Hvis du prøver å ta en beslutning, vil det være umulig hvis hjernen din hele tiden blir bombardert med ubrukelig informasjon, sier Richards.

Forskerne understreker samtidig at dersom en glemmer viktige ting i et alarmerende tempo, er det naturligvis grunn til bekymring.

Ingen sammenheng

Nevropsykolog Ylva Østby er enig i at glemsel er viktig, men avviser at det er en sammenheng mellom glemsel og høy intelligens:

– Det kan man ikke si, nei. Sammenhengen mellom IQ og hukommelse er kompleks. Det er ofte en tendens til at de med høyere IQ husker litt bedre, men det er ingen absolutt sammenheng. Og man blir ikke mer intelligent av å huske dårlig, sier Østby.

Så den distré, men supersmarte professoren er en like stor klisjé som at folk med høy IQ er best i Trivial Pursuit.