Solen har stått opp, men ikke du. For du er et B-menneske. Foto: Pixabay
Del saken

Alle kjenner vel et typisk B-menneske, som trives best med sene kvelder og liten aktivitet før kl. 12.

Er man i vanlig jobb kan livet være tungt for B-mennesker. Og mangelen på sympati er stor. Sov du helt til 11? Skal du ikke legge deg snart? Slike spørsmål er vanlig fra de irriterende morgenfriske A-menneskene.

Forskning.no skriver om B-mennesker:

B-mennesker skiller ut natthormonet melatonin senere på kvelden enn A-mennesker. Om en er A-menneske eller B-menneske er et resultat både av arv og miljø, ifølge Folkehelseinstituttet.

– A-mennesker og B-mennesker har noe ulike personlighetstrekk, bekrefter professor Ståle Pallesen. Han forsker på søvn og søvnmønster.

– Studier viser at B-mennesker i snitt scorer lavere på planmessighet, har mindre orden og er mindre strukturert, sier han.

Flere studier har vist en sammenheng mellom ønsket om å være lenge oppe med økt forekomst av depresjon, blant annet viser en stor, finsk studie fra 2007 at B-mennesker er mer utsatt for å utvikle depresjon.

Det ligger litt i selve begrepet: B-mennesker er liksom annensortering.

Musikere

En gruppe forskere fra Høgskolen i Innlandet undersøkte døgnrytmen hos musikere, og sammenlignet med ikke-musikere. Resultatene ble publisert i tidsskriftet Journal of Circadian Rhytms.

– Hovedfunnet er at musikere i langt større grad enn ikke-musikere viser tendenser til å være B-mennesker, sa Reidulf G. Watten fra Høgskolen i Innlandet til forskning.no. Han er en av forskerne bak studien.

Kjennetegn

Stylista har på sin blogg en liste over typiske kjennetegn for B-mennesker. Her følger en redigert utgave.

1. Det er aldri noe bra på TV etter klokka 23, men likevel blir du sittende oppe og se gamle opptak av B-filmer, dokumentarer og serier.

2. Morgenmøter er en fysisk umulighet. Du vet du burde hørt etter og tatt notater, men alt du fikk ut av møtet var tre sider med kruseduller.

3. Hovne øyne. Det finnes ikke agurker nok i verden…

5. Du spiser ikke frokost. Men du nyter nattmaten etter at alle har lagt seg!

6: Snooze-knappen er som heroin, fullstendig avhengighetsskapende!

7: Du trives best i mørket. Sannsynligvis liker du høsten aller best.

8: Du bruker omtrendt identiske klær hver dag, du har aldri tid til å tenke over antrekk når du først kommer deg ut av sengen.

9: Det hjelper ikke å legge seg tidlig, da får du ikke sove. Noen timer senere står du opp og blir våken noen timer ekstra.

10: Morgentrening? Glem det!

11: Du er livredd for å få barn, for de har jo sin egen døgnrytme…

12: Du finner energi på idiotiske tidspunkter, som f.eks. lysten til å støvsuge midt på natten. Ikke populært hos naboen eller samboeren.