Selvbebreidelse bringer deg ikke videre. Illustrasjonsbilde, Shutterstock
Del saken

Følelsen av anger kan være oppslukende og destruktiv. Men å lære av sine feil kan hjelpe deg å forbedre fremtiden.

Anger kan ta over et liv og ødelegge det, sier psykoanalytiker David Morgan til The Guardian. Han har jobbet med dette temaet i en årrekke. Det handler ofte om manglende evne til å tilgi seg selv for feil man har gjort, ofte feil som har fått store konsekvenser.

Et eksempel er en mann som var utro med sin første kjæreste, og mistet henne. Siden har han ikke klart å gå inn i et seriøst forhold på tretti år. Angeren og selvbebreidelsen ligger som en tung bør på ham: Kanskje han kunne vært lykkelig hvis bare…?

Et annet eksempel er en kvinne som angret på at hun slo opp med eksen i stedet for å få barn med ham. Nå kan hun ikke finne lykken, og blir nok et offer for tanken: Hva om…?

Morgan har hatt mange klienter som sliter med altoppslukende og ødeleggende anger. Han beskriver denne typen anger som paranoid, svært selvkritisk og selvpiskende. Det handler om mennesker som ser på seg selv som ubrukelige, dårlige mennesker. Det er utmattende, suger all glede ut av hverdagen og gir en håpløs følelse at man aldri kan lykkes. Man ser alltid bakover og begraver seg i sine gamle feiltrinn. Framtiden ofres ikke en tanke.

Ifølge Windy Dryden dreier det seg om manglende evne til å sette feiltrinnene i en større sammenheng, noe som gjør det umulig å komme videre. Angeren blir som gift, som narkotika. For noen blir angeren et slags «safe space» som gir dem unnskyldningen de trenger for å ikke ta noen sjanser for å bli lykkelige. En slags feighet, altså.

Må endre tankemønstre

For å komme seg ut av en slik ond sirkel må man endre tankemønster, mener Dryden. I stedet for å tenke i absolutter, som «Det skulle jeg aldri ha gjort», må man lære seg en mer undrende stil: «Hvorfor i all verden gjorde jeg noe så dumt?» På den måten kan man finne en plausibel forklaring, som ikke må forveksles med en unnskyldning eller rettferdiggjøring. Men hvis man forstår hvorfor, kan man lettere tilgi seg selv samtidig som man lettere kan unngå en gjentagelse av tilsvarende feil.

For enkelte er dette en enkel greie som kun handler om bevisstgjøring: En time psykoanalyse er som regel nok til å sette slike klienter på rett spor.

For andre kan det handle om en lang prosess, særlig gjelder dette de som har opplevd traumatiske konsekvenser som følge av feil valg.

Livet er smertefullt, men du er ikke alene

Uansett må man først og fremst forstå at et liv uten smerte, nederlag og tap neppe er oppnåelig. Det er krevende å være et levende menneske. Derfor må man angripe problemene litt etter litt. Har man gjort skade mot andre, kan man forsøke å rette opp noe av skaden. Har man gjort skade mot seg selv, kan man forsøke å bygge seg selv opp igjen.

Jordan B. Peterson sier  at man kan starte med å holde orden på sitt eget rom eller (for voksne) i sitt eget hjem. Klarer du dét, så kan det hende at du etterhvert får overskudd til å redusere dine egne og verdens lidelser med en millimeter av gangen.

Det er viktig å støtte venner og familie som har slike problemer. Det er like viktig å være åpen for å ta imot støtte fra andre når det er du som trenger det.

Om å starte i det små: Nedenfor kan du se admiral William H. McRaven holde en tale for avgangsstudenter ved University of Texas Austin Class om bl.a. viktigheten av å re opp sengen. McRaven har lang erfaring som Navy SEAL. Hvis du ikke har sett den er den verdt et kvarter av ditt liv: