Bacon er godt, men kanskje ikke så sunt? Illustrasjonsbilde, Shutterstock
Del saken

I løpet av det siste tiåret har forskere stadfestet ut at glykerte endeprodukter (AGE) i prosessert mat, slik som bacon og fritert kylling, kan provosere kroppen til å skape farlige, kroniske inflammatoriske responser, spesielt i vitale organer. 

AGE er stoffer som stort sett finnes i alle typer mat, spesielt proteinrik, sukkerholdig mat, og aktiveres i store mengder ved høye temperaturer, som for eksempel ved steking og fritering. De høye temperaturene får protein og sukker til å reagere sammen. 

Moderne diett 

Det er våre moderne spisevaner som linkes mot høye verdier av AGE og til tross for at du spiser tilsynelatende sunt, kan du være svært utsatt for høyt inntak av disse. 

 

Grilling er også usunt. Shutterstock

Verdiene i maten øker nemlig gjennom grilling, baking, fritering og toasting. Selv om dette får maten til å smake og lukte godt, øker de AGE verdiene til et farlig nivå. Faktisk økes nivåene av AGE med 10 til 100 ganger når maten utsettes for høye temperaturer. 

Matvarer som kjøtt, egg, utvalgte oster, smør, olje og nøtter er blant dem som bidrar til med farlige nivåer i kostholdet vårt. Det er ikke lett å vite hva man skal spise lenger, dette er jo matvarer vi konsumerer i større mengder og som tilsynelatende er et viktig bidrag til et balansert kosthold.

Høyt inntak av AGE viser også at aldringsprosessen fremskyndes og at du slettes ikke trenger å være overvektig for å befinne deg i faresonen. 

 

Årsak og virkning 

Den farlige inflammatoriske responsen kroppen utsettes for ved å spise mat med høyt innhold av AGE ses nå i sammenheng med sykdommer som matallergi, hjerte- og karsykdommer, kreft, diabetes og alzheimers.  

Forskere har gjennom blodtester funnet høye verdier av AGE hos de ulike pasientgruppene. De kan likevel ikke konkludere at de høye verdiene av AGE er direkte årsak til sykdom eller om det er en generell markør for dårlige livsstilsvalg. 

Øker sjansen 

Det viser seg likevel at AGE har en direkte effekt på menneskers evne til å overleve kreft. En studie publisert i Breast Cancer Research And Treatment viser at brystkreftceller som har stoppet å vokse ved medisinsk hjelp, starter å vokse igjen når de blir utsatt for AGE. 

Andre studier viser at dyr utsatt for kosthold med høye verdier av AGE får redusert sine kognitive evner. Videre viste studien at dyrene fikk opphopninger av amyloide plakk i hjernen, et kjennetegn på avansert alzheimer. 

Rå mat 

Kanskje er det noe i Raw food-trenden som tok verden med storm for noen år tilbake? For å klassifiseres som Raw food, skal ikke maten varmes opp over 42 grader for å beholde næringsstoffene i maten. 

Er rå vegansk kost redningen? Shutterstock

Det kan se ut til at det er flere grunner til å omfavne Raw food-trenden. Å unngå oppvarming av mat ved høye temperaturer forhindres de økende verdiene av AGE. Dessuten er bremsing av aldringsprosessen en av argumentene for Raw food-diett. 

Så selv om både bacon og fritert kylling er noe som gir vann i munnen hos de aller fleste, kan det være en god ide å begrense inntaket av disse mattypene for å holde deg både ungdommelig og frisk.