Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Del saken

Drikk hvis du har lyst, men ikke for helsens skyld, er forskernes dom.

I mediene kan man av og til lese artikler som gir inntrykk av at et moderat, jevnt alkoholforbruk er godt for helsen. Nylig ble det imidlertid konstatert i en studie at selv små mengder alkohol er farlig. Derfor har forskning.no tatt saken i egne hender, og ryddet opp i inntrykkene.

– Når det gjelder røyking, er det enkelt: Jo mer du røyker, jo tidligere dør du. To røyk er farlig, ti er verre. Det motsatte for fysisk aktivitet: Du kan nesten ikke bli for fysisk aktiv. Slik er det med veldig mange faktorer. Men ikke med alkohol, forteller professor Morten Grønbæk, som er direktør for danske Statens Institut for Folkesundhed.

Små mengder

De som har et lavt forbruk av alkohol, lever lenger enn både de som drikker mye og de som ikke drikker noe.

Hvis du har hørt at små mengder alkohol er sunt for deg, er det nok en positiv effekt for hjertet det blir referert til.

Morten Grønbæk opplyser at forskningen viser en viss beskyttende effekt mot hjerte- og karsykdommer. Men drikker man mye, har man samtidig stor risiko for å få noen av de andre sykdommene som alkohol er assosiert med. Derfor handler det om å holde en balanse og fordele alkoholforbruket jevnt utover uken, mener forskerne.

Kreft

Når det gjelder kreft er bildet mer entydig negativt.

– Det er ikke mye positivt å si om alkohol og kreft, mener overlege Anne Tjønneland, som er forsker ved Københavns Universitet og forskningsleder ved Kreftens Bekæmpelses Forskningscenter.

Hun viser til den nyeste rapporten om kosthold og kreft fra World Cancer Research Fund. Her fremgår det blant annet at det finnes vitenskapelige bevis for at alkohol øker risikoen for munn-, svelg-, og strupekreft.

Blodpropp

Risikoen for slag og blodpropp holder seg lav med et moderat alkoholinntak.

– Det er mye som tyder på at mekanismen er den samme som i hjertet. Vi ser en ganske klar sammenheng mellom et moderat alkoholinntak og en lavere risiko for blodpropp, sier Grønbæk.

Konklusjonen fra forskerne er at man godt kan drikke litt, men da for nytelsen, og ikke for helsens skyld.