Idris Elba er foreslått som den nye Bond. Men enkelte vil heller ha en transkjønnet mann. (AP Photo/Alastair Grant, FILE)
Del saken

James Bond er på mange måter det ultimate symbolet på maskulinitet. Han nedlegger enhver kvinne han møter, slåss, skyter, gambler og gir aldri opp. Bare tanken på at James Bond skulle føle seg krenket er nesten latterlig.

I vår tids #MeToo-hysteri er det vel en mulighet for at James Bond begynner å bli utdatert. Men den britiske skuespilleren Dominic West har løsningen på hvordan Bond-konseptet kan føres videre inn i det postmoderne: Han foreslår rett og slett at en transkjønnet skuespiller må få rollen i neste film. Transkjønnede skuespillere griper selvsagt fatt i dette usannsynlige halmstrået med begge hender, ifølge Daily Beast.

Komikeren Ian Harvie (selv født som kvinne og nå «mann») tror en transe i Bond-rollen vil bety at transkjønnede menn (født kvinne og nå mann) vil bli sett på som ekte menn, verdige til rollen. Det vil være en triumf, sier Harvie:

– Som en  som gjentatte ganger har blitt fortalt på sosiale medier (og i blant direkte) at jeg ikke eier min egen maskulinitet, at jeg ikke er en ekte mann, og bare ciskjønnede hvite menn tillates å eie sin egen maskulinitet, vil det føles som en triumf hvis jeg eller en annen transkjønnet skuespiller ble valgt til å spille den hypermaskuline rollen som Bond.

Jeg betviler sterkt at «normale» mennesker bruker språk som «å eie sin egen maskulinitet» eller «ciskjønnet», men la gå.

Scott Turner Schofield ville også ha et ord med i laget:

– Idéen om å inkludere transkjønnede menn i dette vil ha stor innflytelse på kulturen og øke synligheten og aksepten for transkjønnede menn (…) Bond har en dyp sans for personlig autensitet, en styrke som kommer innenfra, en sterk rettferdighetssans, stor ro i møte med konstante angrep. Alle transer har disse egenskapene, og vil derfor naturlig passe i rollen som Bond.

Det gjenstår å se om noen er villige til å satse en milliard eller to på at en transkjønnet Bond vil slå an verden over. Jeg tviler, for å si det mildt.