Kikker du på andre damer? Det er tvilsomt om din partner vil sette pris på det. Illustrasjonsbilde, Shutterstock
Del saken

Hvis man er en gift mann som lever i et ekteskap uten sex, er det da greit å være utro? Og hvor stor er risikoen for ekteskapsbrudd hvis sidespranget oppdages?

Det er en 40 år gammel mann som stiller spørsmålet til Frode Thuen, som er sex- og samlivsekspert i Aftenposten. Mannen er fornøyd med ekteskapet (med unntak av mangelen på sex) og ønsker ikke skilsmisse siden på grunn av barna.

Han stiller også spørsmålet om kanskje kona egentlig vil se positivt på at han finner seg en sexpartner, for da slipper hun «maset» hjemme. Men selv om Thuen mener problemstillingen er velkjent, så mener han at et slikt valg vil være risikabelt.

Thuen går ikke inn på om det er greit, moralsk og menneskelig, å innlede et utenekteskapelig forhold på bakgrunn av misnøye med sexlivet. Han fokuserer i sitt svar kun på risikoen for samlivsbrudd og skilsmisse:

– Utroskap som kommer for en dag medfører som regelen en alvorlig krise i parforholdet. I mange tilfeller, kanskje så mye som i halvparten av tilfellene, ender det også i et brudd.  Enten fordi den bedratte part ikke ønsker eller klarer å legge utroskapen bak seg, eller fordi den som har vært utro selv velger å avslutte parforholdet og heller gå videre med utroskapspartneren.