Lytt til betjeningen, skru av mobilen! Pixabay
Del saken

For ikke lenge siden var det forbudt under hele flyreisen å ha på mobiler, nettbrett og andre enheter som var koblet til internett.

Årsaken er at man fryktet at de elektromagnetiske bølgene fra alle enhetene kunne påvirke flyets elektroniske systemer.

Nye fly tåler mer

Etterhvert som flyparken har blitt skiftet ut har nye flytyper blitt bygd slik at det blir tatt hensyn til den nye virkeligheten, skriver reisemagasinet Lonely Planet. Derfor tillates nå bruk av slike enheter, selv om vi fortsatt bes om å sette enhetene på flymodus under avgang og landing.

Selv piloter bruker iPads og andre nettbrett i cockpit, så de slipper å drasse rundt på kofferter fulle av mapper med dokumenter. På nye flytyper er bruken av slike enheter testet ut med tanke på sikkerhet.

Men på gamle flytyper kunne enkelte deler av flyets systemer kunne bli påvirket av de elektromagnetiske bølgene. I 2011 fant man bevis for dette under testing av Boeing 737.

Et Norwegian-fly av typen Boeing 737. Pixabay

Føre var

Selvsagt har det i alle år vært en del enheter som ikke har blitt satt i flymodus, av ulike årsaker. Og man kunne ikke med sikkerhet vite at disse enhetene utgjorde noen sikkerhetsrisiko.

Men når man jobber med sikkerhet i flybransjen er slik at man bruker føre var-prinsippet. Man vurderer på forhånd hva som kan gå galt, og forhindrer muligheten for at en slik situasjon skal oppstå.

Man venter ikke til ulykken har skjedd, for deretter finne årsaken og så iverksette tiltak for at det ikke skal skje flere ganger.

Målsetningen er å forhindre ulykkene på forhånd. Derfor er det også ekstremt trygt å fly. Denne måten å tenke sikkerhet på har spredd seg til andre bransjer, som jernbanedrift og oljenæring.

Derfor: Gjør som du blir fortalt av de som har ansvaret for din sikkerhet. Skru av mobilen, snakk med ditt reisefølge eller les en bok!