Fra teateroppsetningen av George Orwells 1984 i New York. (Julieta Cervantes/DKC/O&M via AP)
Del saken

Kina er i ferd med å innføre et sosialt ratingsystem som vil omfatte store deler av befolkningen, skriver Wired.

Det nye systemet ble annonsert av kommunistpartiet i 2014 og skal etter planen være implementert i 2020. Da vil staten ha tilgang til hvert skritt, hvert ord som skrives online, hva du liker og ikke liker etc.

Mulighetene er både uendelig store men også veldig skremmende. For kineseres handlinger vil gi hver kineser en sosial rating. Denne kan avgjøre hvilke jobber du kan få, og frata retten til å reise utenlands. Allerede nå brukes den sosiale ratingen til å bestemme kineseres tilgang til sosiale medier.

Man kan få poeng for å være pålitelig og kredittverdig, og dette vil påvirke tilgangen til offentlige tjenester som helsetjenester, reiser og jobb, ifølge en plan lansert i Beijing i fjor.

George Orwells mareritt er altså i ferd med å bli en realitet i Kina.

Kan det skje her?

Få i Vesten virker bekymret over det stadig tettere samspillet mellom myndighetenes overvåkningssystemer og private selskaper som Facebook, Google, Microsoft og Amazon, som har stadig bedre oversikt over våre liv.

Alle våre kommentarer på Facebook overvåkes, og  utestengelsene henger løst. Vi har sett Angela Merkel blitt enige Mark Zuckerberg om «å gjøre noe» med innvandringskritiske røster på Facebook. Google vet alt om våre preferanser og skreddersyr reklamen deretter.

Gamle idéer, som retten til privatliv virker håpløst utdatert i en tid hvor alt vi gjør registreres og lagres i gigantiske datasystemer. Dessuten er ytringsfriheten under sterkt press som følge av utviklingen, skriver Wired.

Myndigheter har sjelden integritet nok til å gi fra seg muligheten til å kontrollere befolkningen.

Amazon og CIA

I USA har Amazon Web Services vunnet en kontrakt over ti år med CIA, til en bruttoverdi på 600 millioner dollar. Amazon blir eneleverandør til verdens mest omfattende teknologiske overvåkningssystem.

Google på sin side har vært involvert i et samarbeid med Pentagon, kjent som Project Maven, som bl.a. analyserer dronebilder fra for eksempel slagmarken. Det sier seg selv at disse dronene også kan ta bilder andre steder, noe som gir skremmende perspektiver.

Dessuten har EU vedtatt en ny lov om opphavsrett på internett, som kan få store konsekvenser for små, uavhengige medier.

Les også: EUs artikkel 13: En trussel mot det frie internett?

Dette temaet er enormt stort, og i dette formatet kan bare så vidt berøre overflaten. For de mest interesserte kan man finne mer informasjon ved å følge lenkene.

Tucker Carlsen tok nylig opp dette med Mark Steyn, du kan se en kort video av samtalen nedenfor.