Noddy var en av de kjente og kjære figurene som Enid Blyton skapte. Foto: Moviestore/REX
Del saken

Britiske Royal Mint har forkastet et forslag om å prege mynter med bilde av forfatteren Enid Blyton i forbindelse med at det er 50 år siden hun døde.

Enid Blyton var en engelsk barnebokforfatter, blant annet kjent for fortellingene om Noddy og for de 21 bøkene i Fem-serien. Fjernsynsfilmen Enid (2009) var en skildring av hennes liv, med Helena Bonham Carter i hovedrollen. Carter mottok Emmy-prisen for rollen.

Royal Mint begrunner avgjørelsen med at Blyton var «rasistisk, sexistisk, homofobisk og ikke en velansett forfatter». Toby Young reagerer på begrunnelsen i en kronikk i The Spectator:

– Det er en merkelig uttalelse, siden den antyder at hvis hun var mer velansett som forfatter, så kunne man ha oversett hennes rasisme, sexisme og homofobi.

Kanskje det er derfor Royal Mint aksepterer bilder av Dickens og Shakespeare på sine sedler, til tross for at begge brukte antisemittiske karikaturer? spør Young.

Les også: Disney-filmer fordømmes som diskriminerende

Omstridt avgjørelse

Samtidig spår Young at Royal Mint nå vil angripes av kvinneforkjempere fra venstresiden, siden de lenge har kjempet for at flere kvinner skal avbildes på britiske mynter og sedler. Eller kanskje de kan forvente angrep fra transaktivistene, siden Blyton tross alt skrev om George, som var en jente som nektet å gå i kjole og ikke likte å bli beskrevet som jente? George må jo være et eksempel på en gutt fanget i en jentekropp!

Forfatter Jilly Cooper avviser kritikken mot Blyton som «søppel», og sier til Daily Mail:

– Enid var en genial historieforteller og bøkene hennes fikk millioner av barn til å bli hekta på lesing. Det er ingen tvil om at hun fortjente en minnemynt. Jeg tilber henne, og det samme gjør mine barnebarn.

Enid Blyton vant aldri kritikerenes gunst, men publikum elsket henne. Bøkene hennes er oversatt til en rekke språk og solgt i over 600 millioner eksemplarer. Selv 50 år etter sin død selger hun hundretusenvis av bøker hvert år (2 millioner de siste fem år).

Enid Blyton publiserte sin første bok i 1922, og er på syvende plass på listen over tidenes mest suksessrike forfattere.