Skjermbilde VG
Del saken

Det er i det minste et tema VG+ tar opp. Det er en 68 år gammel kvinne som har spurt «hussexologen» Bianca Schmidt om dette, og hun og hennes vennegjeng har bekymringer for sine menn.

«Det er en generell tendens i gjengen at ettersom årene har gått har mennene blitt mindre interessert i sosiale aktiviteter, mens kvinnene fortsatt drar ut.» 

Hun bruker ord som «sedat». Mennene har mistet sexlysten, vil helst være hjemme, gidder ikke møte noen osv.

Det høres ikke bra ut. Og det er noe som skjer, skal vi tro sexologen.

For kvinner kan tiden etter overgangsalderen bety en «ny giv». Østrogen og progesteronnivåene faller, og det gjør også dermed omsorgsfølelsene.

«De er fritatt fra omsorgsrollen og fri fra hormoner som gir dem et puff til å strekke seg for andre. Nå har de endelig tid til seg selv og egenutvikling,» skriver Schmidt.

For menn er det annerledes. Testosteronnivåene fallen, men gradvis. Derfor er endringene mindre markante. Men:Testosteron er kjent for å fremme sexlyst, men også styrke, sikkerhet og målbevissthet. Alt dette vil dermed reduseres. Mannen blir en skygge av seg selv.

Så kommer pensjonsalderen og man slutter å jobbe. De mister et viktig holdepunkt, det som har gitt menn identitet, følelse av å ha en funksjon, gjøre noe viktig og det å kunne bidra, skriver sexologen. Det kan oppstå en krise.

Testosteronet er også blitt lavt.

Noen menn mister gnist, både livs- og sexgnist. Men andre finner angivelig «en dypere glede i de nære ting.»

– Tidligere målbevisste og tøffe menn som kanskje ikke hadde tid nok til egne barn, nå er de helt tussete over barnebarn.

Bianca Schmidt oppsummerer de typiske trekkene slik: Lavere energi, depresjon eller tristhet, redusert motivasjon, lavere selvtillit, konsentrasjonsvansker, søvnløshet/vansker, økt kroppsvekt, redusert muskelmasse, opplevelse av fysisk svakhet, erektile utfordringer, redusert libido og infertilitet.

Og hva kan gjøres med det?

Sexologen nevner hormonbehandling er en mulighet. Noen får også hjelp av ereksjonsfremende midler. Deretter er det de egentlig litt åpenbare tingene, som kost, tilskudd og trening. Alt for å oppretteholde hormonbalansen mer lik en ung mann.

Lykke til med alderdommen!