Foto: Pixabay/aliceabc0
Del saken

Det er noen ting en bør holde for seg selv, om en har ønske om å motvirke problemer lengre inn i forholdet.

KK har intervjuet psykolog og parterapeut Eva Tryti. Hun sier at det ikke finnes noen faste regler på hva man skal si, men hun har erfart en rød tråd.

Tryti forteller at i starten kan det oppstå en romantisk forventning om full åpenhet, særlig kvinner er preget av det. De skal vite alt. Men parterapeuten advarer, i denne perioden vi vet minst om hverandre.

Les også: Hvordan vellykkede par holder liv i lidenskapen

– Man blir gjerne naive og både forteller og får høre ting som kanskje ikke er helt nødvendig. Sannheten er at vi ofte ikke vet vårt eget beste. Vi tror vi vil vite alt, men det stemmer ofte ikke.

Hun sier at den vanligste fellen er utlevere om antall sexpartnere, seksuelle erfaringer, følelser man har hatt for andre og opplevelser med tidligere kjærester. Da kan sjalusi oppstå. Psykologen anbefaler der heller å unnvike detaljer eller ta i bruk hvite løgner.

– Menn sliter faktisk mer med kvinners fortid enn kvinner sliter med menns fortid, basert på gjennomsnitt. Årsaken til det er kjønnsroller.

Tryti anbefaler heller ikke å snakke om detaljer etter eventuelt utroskap. Hun sier den utro skal være åpen og innrømme skyld. Men unngå bilder om hvordan det foregikk. Det forverrer situasjonen.

Les også: 9 råd for et langvarig parforhold

Hun sier videre at en bør være forsiktig med å fortelle hemmeligheter, det være seg fra jobb eller privat, slik som psykisk sykdom, rusproblemer, rulleblad eller flaue hendelser. Det er ikke alle som klarer å holde munn.

– Dette gjør vi ofte i starten av en relasjon, når vi nesten ikke kjenner personen. Det er ikke noe lurt, sier psykologen, og forteller hvorfor:

– Når et brudd blir stygt, ser vi faktisk stadig at enkelte misbruker denne typen privatinformasjon. Det kan bli ganske vondt.