Photo by Moritz Wolf/imageBROKER/REX (9432182a)
Del saken

For de aller fleste av oss er tiden før sommerferien preget av høyt stressnivå og mye arbeid før vi endelig lander og tar ferie.

Forventningene om mer kos og hygge er høye, samtidig som sol og varme øker hormoner som stimulerer velvære og sexlyst. Det vil derfor føre til mange store skuffelser når sommerferien bidrar til krangling og konflikter. Undertrykte følelser og konflikter kommer til overflaten og mer tid med hverandre synliggjør de manglene forholdet allerede har.

Julebordsesongen i likhet med sommerferien er krevende og preget av usikkerhet for mange parforhold. Måneden august og januar vil derfor være hektisk for familievernkontoret og kritisk for de som er rammet av utroskap. Økt alkoholmengde og større behov for å distansere seg fra hverdagslige problemer øker sannsynligheten for å drømme seg bort. Tanker om at gresset er grønnere på den andre siden dukker oftere opp, og forskjeller mellom partnerne blir mer synlig.

For noen vil dette bidra til begjær og lengsel som styres av uimotståelig indre drift. Kombinasjonen av økt konfliktnivå og økt velvære med økt sexlyst blir da en farlig fristelse som for mange blir umulig å motstå. Vi omgås mennesker med lettere påkledning enn til vanlig og den biologiske trangen til å utforske kommer til overflaten.

At alkoholmengden øker i sommervarmen bidrar til at vi blir kvitt noen hemninger, noe vi alle vet gir mindre rom for rasjonelle tanker. Terskelen for å gjøre noe vi ellers ikke ville gjort i edru tilstand er dermed lavere. På den måten leker vi med ilden og da er det fort gjort å brenne seg.

Men sommeren trenger ikke bare være tid for slike handlinger. Den kan også være tiden der vi reparerer relasjoner og legger jobbrelatert stress bort. Tid der vi kan rense hverdagen for konflikter og verne oss mot forhastede beslutninger. Det krever på mange måter at viljen og evnen til å jobbe med oss selv er tilstrekkelig tilstede. Viljen til å bare se, men ikke røre og også akseptere at en partner ikke blir uten begjær og «blind» kun fordi de er i et forhold.

Vi har i dag en tendens til å ikke akseptere det sensuelle i samfunnet. På mange måter er skamkulturen utbredt og seksualitet blir undertrykt. Det skaper ikke bare frustrasjon, men også misforståelser og usikkerhet.

Vanlig høflighet blir tolket som flørt, og flørt blir tolket som overgrep. Kjønnsforskjellene der maskulinitet og feminitet bør leve side ved side i harmoni blir mer homogene. Mannen blir feminisert, og mister sin tiltrekningskraft. Vi har ikke lenger den balansen vi trenger, og for enkelte kan spenningen forsvinne fortere.

Den norske mannen er absolutt tiltrekkende, og for å holde på sin kvinne bør han også kreve sin plass og bli mindre forsiktig og mer maskulin. Kanskje flere menn kan bruke sommeren på å finne fram vikingen i seg og ta sin kvinne med storm.