Ill: Egmont Publishing
Del saken

Krimgåtene i Donald er den mest populære delen av Donald-bladet. Derfor lanseres et nytt Donald-blad kun med krim som tema.

Nordmenn elsker kriminallitteratur og tegneserien Donald Duck er fortsatt populær, så nå kommer koblingen «Krim-Donald», melder forlaget Egmont Publishing.

«Donald Duck & Co» er navnet på en ukentlig norsk tegneserieutgivelse med et figurgalleri fra Walt Disneys univers, særlig kretsen rundt Donald Duck og andre beboere i Andeby.

Bladet ble lansert i 1948 og ble etter hvert tidenes mest populære tegneseriehefte i Norge.

Ill: Egmont Publishing

I sin helhet et «Krim-Donald»

– Krimgåten er gjerne det første barna blar opp på når de får et Donald-blad i hendene. Så det er egentlig en gåte at vi ikke har laget en egen krimgåteutgivelse før, sier Donald-redaktør Marius Molaug.

Derfor har Donald-redaksjonen samlet haugevis med kriminelle utfordringer og gode grublerier i et nytt blad.

I bladet «Donald Duck Krimgåter» finner man blant annet den spennende historien om  hvem som har stjålet smøringen til skiløperen Fjonandes Førstflott Knæblod.

Og hva driver egentlig kommentator Torgøy Bjørn med?, spør man i krimbladet.

Den populære anda

Donald er et utrolig populært lesestoff hos norske lesere, noe det store utgivelseprogrammet beviser.

I tillegg til at bladet utkommer 52 ganger årlig utgis det ifølge forlaget Egmont 50 Donald-pocketbøker årlig, samt en rekke andre produkter samlere og andre handler.

Historisk småplukk

Det første Donald-heftet i Norge kom ut i desember 1948. Da kostet bladet 50 øre per stk.

På grunn av papirrasjoneringen i etterkant av andre verdenskrig var heftet på bare 20 sider, og kun halvparten i farger. Bladet inneholdt blant annet Barks’ historie om Donald i det frivillige brannvesen.

I 1950 hadde bladet økt til 36 sider, og slik var det frem til 1990. Da økte det til 40 sider, og senere på 1990-tallet til 48 og 64.

I 2003 kom det med 68 sider. For å feire «60 år i Norge» hadde bladet i 2008 100 sider. I 2009 ble sidetallet redusert til 52.

I 1998 startet gjenutgivelser av de gamle bladene under tittelen «De komplette årgangene». Første bind omfattet bladene fra 1948 og 1949.

Opplaget har falt med årene, og tall fra Mediebedriftenes Landsforening viser at Donald og vennene hans også har en opplevd global nedgang i salget av tegneserier.

Fra storhetstiden, da Donald-blader var «et must» i nær sagt alle norske hjem med små barn og opplaget lå på en kvart million eksemplarer, falt interessen og ble forbigått blant annet av et blad som «Pontus» i 2009.

I dag er «Donald Duck & Co» nede på rundt 30.000 eksemplarer (2018-tall).

Fakta kilde: Store Norske Leksikon

Ill: Egmont Publishing