Credit: NTB scanpix Fotograf: Frank May
Del saken

Er man utro en gang, øker risikoen for å være utro flere ganger

Hver gang du lyver til partneren din får du litt mindre skyldfølelse, viser en studie som KK skriver om. Det gjør det lettere å være utro over tid. Det likevel ikke slik at et sidesprang dømmer deg til å leve i evig utroskap, men det kan likevel øke risikoen for at det skjer flere ganger, skriver bladet.

En studie utført av forskere ved University College London, viste at de som har bedratt sin partner én gang har større sannsynlighet for å bedra igjen. Dette fordi hjernen vår blir vant til å fortelle løgner, og for hver gang du lyver avtar derfor mengden av skyldfølelse.

– Når man har vært utro opplever de fleste at de har tatt et stort steg over de grensene de selv har satt seg. For de aller fleste av oss går jo inn i et forhold med et ønske om å være trofast, sier Siv Gamnes, som er spesialist i sexologisk rådgivning. For ikke alle klarer å holde seg innenfor grensene hele tiden..

Lett å gjøre samme feil på nytt

– Selv om du har vært utro kan du fortsatt ha samme oppfattelsen om at dette er feil, og noen kan bestemme seg for at dette skal jeg aldri mer gjøre. Men hvis man havner i en slik situasjon igjen er det nok lettere å gjøre samme feil på nytt, fordi stien allerede er tråkket opp, forklarer hun.

– Slik er det med alt her i livet som er litt forbudt eller skummelt, og kanskje er det lettere å gjøre det igjen fordi man har kommet unna med det uten å bli tatt. Og med tiden kan derfor skyldfølelsen og samvittigheten forsvinne litt og litt.

Ingen automatikk

Hvis det var en årsak til at du var utro i det ene forholdet, så er det ikke sikkert at du vil gjøre det samme i et nytt forhold.

– La oss si du er i et forhold der dere ikke har sex lenger, som jo kan være et symptom på at noe er galt i forholdet. Så er du kanskje utro, men det er ikke dermed sagt at du er utro i neste forhold. Da er kanskje ikke den årsaken tilstede, forklarer hun.

Ulla Aasland, som er sexologisk rådgiver med privatpraksis i Porsgrunn, mener at kommunikasjonen mellom paret, både verbal og non-verbal, er avgjørende for om man velger utroskap som en løsning.