Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Del saken

En undersøkelse viser at én av 10 lyver når de er hos legen. Det kan få fatale konsekvenser. 

– Tillit er kjernen i lege-pasient-forholdet. Denne tilliten er helt avhengig av ærlighet og god kommunikasjon fra begge parter. Dersom en pasient velger å lyve til legen sin, tyder det på at han eller hun ikke stoler nok på legen sin til å dele hele sannheten. Noen få pasienter kan også ha skjulte motiver, og lyver i håp om å oppnå tjenester hos legen som de ikke ville fått om de snakket sant, sier Ole-Christian Kreyberg Normann, som er turnuslege ved Ahus og lege ved legevakten til A-klinikken, til KK. 

En undersøkelse fra Sverige viser at hver tiende person (11 prosent) lyver når de oppsøker lege. Noen lyver om egen livsstil, mens andre lyver for å få sykemelding eller resepter. 

– Unødvendige sykmeldinger, overdreven bruk av medisiner og overforbruk av spesialisthelsetjenester er store pådrivere av offentlige utgifter, sier Normann. 

Les også: 12 symptomer du aldri må overse selv om du er mann

Fatale følger

Dette er imidlertid ikke alt. Løgn hos legen kan få fatale konsekvenser. Dersom en kvinne for eksempel ikke forteller legen at hun har hatt samleie eller nekter for at hun kan være gravid, og hun har magesmerter, kan det være farlig. 

– Det kan i verste fall få fatale konsekvenser. Hennes magesmerter kan skyldes graviditet utenfor livmoren, en potensielt livstruende tilstand. Dersom pasienten sendes hjem med beskjed om å se det an, kan det gå riktig galt. Jeg kan forstå at særlig spørsmål rundt kjønn og seksualitet kan være skambelagt og vanskelig å snakke med legen om, men begge parter er ansvarlige for å få sannheten på bordet slik at man kan gi riktig behandling, sier han.

Mistenksomme leger

Andre lyver for å få reseptbelagte medisiner, som de egentlig bruker som rusmidler. 

Ole-Christian Kreyberg Normann er bekymret for at legene kan bli mistenksomme, dersom det blir mer utbredt å lyve til legen. 

– Dersom vi får en utvikling der flere pasienter lyver for legen, må vi også bli mer mistenksomme og oftere stille oss selv spørsmålet om pasienten snakker sant. Det kan bli veldig skummelt for liv og helse, sier Normann.