Foto, Nils Jorgensen/REX COLT. 45.
Del saken

En tidlig morgen i 1920 ble den berømte kortspilleren og playboyen Joseph Bowne Elewell funnet skutt i sitt luksuriøse hjem i New York.

Den tidligere forsikringsselgeren hadde gjort en formue på å spille og skrive bøker om bridge. Den 47 år gamle kortspilleren var på toppen og var også beryktet for sine utallige damehistorier – men hvem drepte han?

Døren var låst og vinduene lukket fra innsiden. Elwell hadde vært ute med en av sine mange tidligere elskerinner og noen andre venner. Rundt klokken to om natten tok han en taxi hjem, alene. I følge telefonloggen så kan han ikke ha sovet mye den natten og sengen så ikke ut til å ha vært mye i bruk. Klokken syv kom postbudet og han ble funnet død en time senere av hushjelpen.

Siden alt var låst så må han ha kjent morderen, og det meget nært. Elwell var bare iført pysjamas, han gikk barbeint, han hadde hverken gebiss eller tupé på. Avstanden fra skytevåpenet var mer enn en meter, det utelukket selvmord.

Det ble funnet en rosa kimono i garderoben. Kunne det ha vært en av hans mange kvinner som avfyrte våpenet? Men det var en kaliber 45 revolver. Kvinner bruker ikke så tunge skytevåpen.

Han hadde ringt den tidligere elskerinnen etter at han hadde kommet hjem, men hun hadde alibi. Hans fraskilte kone kunne ha et motiv, siden han hadde gjort henne arveløs. Men hun hadde et sterkere alibi. Om Elwell døde ville hun miste sitt årlige underhold, som utgjorde en betydelig sum dengang.

I hans adressebok var det oppført mer enn femti kvinner, og flere av de var gifte – kunne det ha vært en sjalu ektemann? Det ble for mange løse tråder, og ingen av dem førte frem.

Etterforskningen av drapet på den berømte brigdespilleren måtte melde pass. Selv hundre år etter så vet vi enda ikke hvem som tok det siste stikket.