Foto: Pixabay
Del saken

Jeg så et matprogram fra Argentina, hvor en gammel oldemor lagde empanadas. Jeg ble fristet, og barna har fått seg en ny favoritt!

Det er ikke skremmende mye arbeid, men det passer best en dag hvor du er hjemme hele dagen. Årsaken er at kjøttsausen trenger lang koketid, deigen skal hvile og chimichurrien blir bedre hvis den blir stående en stund. Det går også an å gjøre forarbeidet på kvelden, og fullføre rett etter jobb og skole dagen etter.

Oppskriften gir ca. 8 empanadas, lag gjerne dobbel porsjon siden deigen holder seg i kjøleskapet og empanadas kan fryses.

Du trenger:
400 gr karbonadedeig
1 løk, finhakket
1 rød paprika, hakket ca. 5 mm
1 pk Jacobs oksekraft (evt. 1/2 buljongterning rørt ut i en kopp kokende vann)
2 fedd hvitløk, finhakket
1 ss tørket oregano
Salt og pepper
2 ss tomatpuré
1 ss Worcestersaus
2 vårløk kuttet i skiver
Revet cheddar, ca. en kaffekopp

Deig:
150 gr smør, kuttet i småbiter
(2 ts olivenolje)
5 dl hvetemel
1 dl kaldt vann
1/2 ts salt

Chimichurri:
2 fedd hvitløk
En neve persille
En neve koriander
2 ss rødvinseddik
2 ss sitronsaft
2 dl olivenolje
1 ts chiliflak (evt. noen dråper Tabasco)
1 klype salt, godt med nykvernet svart pepper

Fremgangsmåte:
Start med å lage chimichurri, slik at den får stå og godgjøre seg i mange timer. Alt finhakkes og blandes sammen, du kan gjerne bruke en blender men det gidder ikke jeg.

Så lager du deigen. Dette er litt grisete greier, men det tar ikke så lang tid. Jeg bruker en kjøkkenmaskin i starten, så avslutter jeg med å kna deigen for hånd. Den skal være akkurat passe klissete.

Jeg tilsetter litt olivenolje for at deigen skal bli litt mer samarbeidsvillig. Dette kan du gjerne droppe, ingen tradisjonelle oppskrifter bruker olje. Men min erfaring er at dette ga en god smak til sluttresultatet (jeg har prøvd både med og uten).

Kna deigen godt, når den er ferdig legger du den på en tallerken og dekker med plastfolie, så kan den stå i kjøleskapet.

Så er det tid for fyllet. Ha litt salt og masse pepper på karbonadedeigen. Steik i olje som en biff til klumpen er godt brunet på begge sider, først da begynner du å dele den opp. Hold temperaturen på maks hele tiden. Når kjøttet er godt brunet, skru varmen ned på minimum og tilsett løk og en god klump smør. La det surre 4-5 minutter til løken er myk. Så tilsetter du hvitløk, paprika, tomatpuré og kraft. Krydre med en raus mengde tørket oregano og Worcestersaus.

Så kan du rydde opp og slappe av med en god bok eller en joggetur. Sausen skal putre på laveste temperatur, rør en gang i blant. Denne prosessen tar noen timer, siden poenget er at sausen skal koke nesten helt inn uten å brenne seg fast. Dessuten skal sausen avkjøles en god del før du lager empanadasene.

Når sausen er fuktig, men ikke flytende er det bare å ta gryta av varmen. Smak til med salt, pepper og evt. Tabasco. En sprut med sitron kan også heve smaken. Smaken skal være veldig konsentrert, den blir mildere inne i deigen. Tilsett vårløken og vend inn.

Ta deigen ut av kjøleskapet, vent en liten halvtime, så er du klar for å lage empanadas.

Kjevle ut deigen til den er ca. 3 mm tykk. Legg over en liten rund frokosttallerken, skjær rundt kanten med kniv. Kjevle hver enkelt runding slik at den blir litt tynnere. Avskjæret knar du sammen og kjevler ut, slik gjentar du prosessen til all deig er brukt opp.

Fordel to spiseskjeer av fyllet på den ene halvdelen, dryss over en ss revet ost. Brett deigen over fyllet, klem kantene godt sammen med en gaffel eller med fingrene. Legg de på en rist med kjøkkenpapir, stikk et par små hull i deigen på toppen slik at dampen slipper ut. Gjenta til du har laget ca. 8 stykker.

NB: Her kan du godt pensle toppen av empanadasene med vispet eggeplomme, men vi gjør ikke det på grunn av allergier i familien.

Stekes i ca. 20 minutter på 200 grader varmluft. Det tradisjonelle er vel å frityrsteke de, men det får jeg ikke lov til av kona. Ovnen gir uansett mindre oppvask og et godt resultat!

Servering:
Smak til chimichurri-sausen med salt, pepper, sitron og evt. Tabasco. Server empanadasene på et stort fat med chimichurri ved siden av.
Mer tilbehør er overfladisk. Husk å advare om at de er veldig varme!

Vintips:
Du kan jo kjøpe en god argentinsk rødvin, gjerne laget på druen malbec. Men det enkleste er en kald øl.