Alex Borstein tar imot prisen for beste kvinnelige birolle i komiserien «The Marvelous Mrs. Maisel». Foto: AP / NTB scanpix
Del saken

Emmy-utdelingens første priser gikk til komiserien «The Marvelous Mrs. Maisel».

Tony Shalhoub var den første som gikk på scenen under den 71. utgaven av Emmy-utdelingen i Los Angeles natt til mandag for å motta pris. Han fikk pris for beste mannlige birolle i en komiserie, for sin rolle i «The Marvelous Mrs. Maisel».

Alex Borstein, som har spilt i samme serie, fikk pris for beste kvinnelige birolle i en komiserie.

Etter «Game of Thrones» med 32 nominasjoner, har «The Marvelous Mrs. Maisel» nest flest nominasjoner, med 20. Amazons fortelling handler om en husmor som blir standupkomiker på 1950-tallet.

Emmy regnes som TV-bransjens svar på Oscar-prisene i USA.

Tre Emmy-priser til «Chernobyl»

«Chernobyl» fikk pris for beste miniserie under årets Emmy-utdeling i Los Angeles, og svenske Johan Renck fikk pris for å ha regissert den.

HBO-suksessen fikk også pris for beste miniseriemanus, skrevet av Craig Mazin.

Svenske Stellan Skarsgård var nominert for sin rolle i «Chernobyl», men prisen for beste mannlige birolle i en miniserie gikk til Ben Whishaw for «A Very English Scandal».

«Chernobyl» er en miniserie i fem deler regissert av svenske Johan Renck, som altså fikk pris i kategorien beste regi for en miniserie. I hovedrollene finnes blant annet Stellan Skarsgård, Emily Watson og Jared Harris.

«Game of Thrones» tronet under Emmy-utdelingen

Fantasyserien «Game of Thrones» stakk av med den gjeveste prisen under årets Emmy-utdeling, men det var den britiske komiserien «Fleabag» ble overraskelsen.

Den åttende og siste sesongen av «Game of Thrones» ble kåret til beste dramaserie under den 71. utgaven av Emmy søndag kveld i Los Angeles. I tillegg fikk Peter Dinklage pris for beste mannlige birolle som Tyrion Lannister i fantasyserien.

To priser er riktig nok få med tanke de 32 nominasjonene serien fikk, men alt i alt har den populære HBO-serien fått tolv Emmy-priser i år. Det er bare én gang tidligere en TV-serie har vunnet tolv Emmy-priser på ett år. Forrige gang var i 2015 – også den rekorden statte «Game of Thrones».

Den gjeve dramaprisen til «Game of Thrones» viser nok en gang at serien troner på toppen i verdens TV-serieindustri. Kveldens overraskelse var det den mørke komiserien «Fleabag» som sto for.

Overrasket

«Fleabag»-skuespilleren Phoebe Waller-Bridge vant prisen for beste kvinnelige skuespiller. 34-åringen slo dermed Julia Louis-Dreyfus (58) fra «Veep» som har vunnet prisen flere ganger tidligere.

Waller-Bridge spiller hovedrollen, men har også produsert og skrevet «Fleabag». Serien stakk også av med prisen for beste komiserie, samt at Harry Bradbeer fikk pris for beste komiserieregi.

– Det er fantastisk og beroligende å vite at en skitten, pervers, sint og rotete kvinne kan komme seg til Emmy-utdelingen, sa Waller-Bridge fra scenen og refererte til hennes karakter i komiserien.

Første sesong av «Fleabag» kom i 2016 og vant en rekke priser, men ikke en eneste nominasjon til Emmy, som er TVs svar på filmindustriens Oscar-utdeling. Prisene serien fikk tildelt under årets utgave, var for andre sesong.

Det er ventet en tredje sesong av den BBC-sendte serien.

Også «Chernobyl» fikk tildelt tre priser under utdelingen. HBO-seriens svenske regissør Johan Renck fikk pris for beste regi for en miniserie, i tillegg til at serien også stakk av med pris for beste miniserie. Suksesserien fikk også pris for beste miniseriemanus, skrevet av Craig Mazin.

Skrev historie

Det ble også skrevet historie i Microsoft Theatre i Los Angeles søndag kveld.

Billy Porter ble som den første åpent homofile svarte mannen tildelt pris for beste mannlige skuespiller i en dramaserie. «Pose»-skuespilleren, som fylte 50 år lørdag, sa på scenen at han var overveldet og overlykkelig over å ha levd lenge nok til å se denne dagen komme.

– Jeg har rett til det. Du har rett til det. Vi har alle rett til det, sa Porter.

Tok opp lønnsforskjeller

Enkelte Emmy-utdelinger har tidligere år vært politisk ladde, særlig for to år siden da USAs president Donald Trump ble kritisert i taler og vitser.

I år var det få tydelige politiske taler, men Michelle Williams benyttet anledningen til å ta opp lønnsforskjeller mellom kvinner og menn i skuespillerbransjen i sin takketale for prisen beste kvinnelige skuespiller i en miniserie.

«Fosse/Verdon»-skuespilleren fortalte om å være en underbetalt skuespiller på grunn av hennes kjønn, og hun sa at kvinner må bli lyttet til og bli rettferdig kompensert for jobben de gjør.

– Neste gang en kvinne – spesielt en farget kvinne fordi hun vil tjene 52 cent per dollar sammenlignet med hennes mannlige motpart – forteller deg hva hun trenger for å gjøre jobben sin, lytt til henne og tro henne, sa Williams og fortsatte:

– Fordi en dag kan hun stå foran deg og si takk for du lar henne lykkes på grunn av sitt arbeidsmiljø – ikke på tross av det.

Selv takket Williams regissør Sam Rockwell for å ha gitt henne det hun har trengt for å gjøre jobben som skuespiller i serien.

Fakta om Emmy-vinnere

* Beste dramaserie: «Game of Thrones»

* Beste kvinnelige skuespiller i en dramaserie: Jodie Comer, «Killing Eve»

* Beste mannlige skuespiller i en dramaserie: Billy Porter, «Pose»

* Beste kvinnelige birolle i en dramaserie: Julia Garner, «Ozark»

* Beste mannlige birolle i en dramaserie: Peter Dinklage, «Game of Thrones»

* Beste regi for en dramaserie: Jason Bateman, «Ozark»

* Beste komiserie: «Fleabag»

* Beste kvinnelige skuespiller i en komiserie: Phoebe Waller-Bridge, «Fleabag»

* Beste mannlige skuespiller i en komiserie: Bill Hader, «Harry»

* Beste kvinnelige birolle i en komiserie: Alex Borstein, «The Marvelous Mrs. Maisel»

* Beste mannlige birolle i en komiserie: Tony Shalhoub, «The Marvelous Mrs. Maisel»

* Beste regi for en komiserie: Harry Bradbeer, «Fleabag»

* Beste miniserie: «Chernobyl»

* Beste kvinnelige skuespiller i en miniserie: Michelle Williams, «Fosse/Verdon»

* Beste mannlige skuespiller i en miniserie: Jharrel Jerome, «When They See Us»

* Beste mannlige birolle i en miniserie: Ben Whishaw, «A Very English Scandal»

* Beste kvinnelige birolle i en miniserie: Patricia Arquette, «The Act»

* Beste regi for en miniserie: Johan Renck, «Chernobyl»