Elton John og ektemannen David Furnish apå premieren av filmen Rocket Man, 20. mai 2019. REUTERS/Simon Dawson
Del saken

Elton John, egentlig Reginald Kenneth Dwight, er kanskje den britiske artisten som har betydd mest for vanlige briter etter The Beatles.

Hans singel «Candle in the Wind 1997», som er en hyllest til Norma Jean, bedre kjent som Marylin Monroe, var verdens nest mest solgte singel, bare slått av Bing Crosbys «White Christmas».

Når prinsesse Diana skulle begraves, var det nettopp denne låten Elton John fremførte, med ny tekst. Riktignok mener undertegnede at sentimentaliteten tok overhånd akkurat i dette tilfelle, men uansett ble låta nok en gang en massiv hit, og inntok førsteplassen på listen over verdens mest solgte singler. Alle inntektene gikk til veldedighet.

Om noen dager har Rocket Man, filmen om Elton John, premiere i Norge. Allerede før premieren har filmen skapt kontroverser. Men uansett: Det kan ikke herske tvil om at Elton John er en av våre største nålevende låtskrivere. Og hans tekstforfatter  Bernie Taupin må ikke glemmes. Det er et samarbeid som rager høyt i historien om popmusikk.

First We Take Manhattan
Elton John, med sitt bisarre sceneshow og mildt sagt lite heteroseksuelle framtoning: Hvem skulle tro at USA skulle ta ham i mot med åpne armer?

Ikke var han særlig kjekk. Hans åpenbare legning burde virke mot ham i en tid hvor fordommene var store og utbredt, særlig i USA.

Men det var slik det skjedde. Elton John var en suksess i USA før han lyktes i Storbritannia. Kanskje skyldes det at han har en elskelig personlighet, hvem misliker Elton John liksom? Homsen som kjøpte et dårlig fotball-lag og brakte de helt til Premier League? Elton John er folkelig, han spiller ikke offerrollen, han oppfattes ikke som en del av kultureliten, og han sympatiserer og knytter bånd til vanlige folk.

Nettopp derfor er han så elsket. Nettopp derfor er han Sir Elton John.

Det store gjennombruddet var den fantastiske «Your Song». Teksten til Taupin er som skreddersydd for ekshibisjonisten Elton John:

It’s a little bit funny
This feeling inside
I’m not one of those who can
Easily hide

Katalogen til Elton John er massiv og imponerende. Pianobasert og melodiøs pop/rock, nydelige tekster av Taupin, en solid vokal og spektakulære opptredener:
Alt dette kommer godt frem i filmen, som til tross for blandet mottakelse vil være en fest for tilhengere av god musikk generelt og Elton John spesielt.

Jeg velger meg tittellåta, en av mine favoritter. Her er Rocket Man, fremført Live at the Royal Festival Hall i 1972: