.Komiker Sofie Frøysaa deltok med appell under #MeToo-markering foran Stortinget i 2017. Bildet er ikke retusjert. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Del saken

I en artikkel i Elle om holdninger til egen kropp, ble bildene av både Sofie Frøysaa og Carine Elisabeth Carlsen retusjert. Nå raser de to mot magasinet Elle, skriver VG.

– Jeg eier tydeligvis ikke kroppen min når Elle synes det er OK å retusjere ansiktet og brystet mitt på denne måten. Oh the fucking irony: HVA er poenget med å lage en sak om kroppspositivisme og selvaksept når retusjeringen åpenbart kommuniserer at jeg ikke er fin nok som jeg er? sier komiker og forfatter Frøysaa i et innlegg på Instagram.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

… Jeg eier tydeligvis ikke kroppen min når Elle synes det er OK å retusjere ansiktet og brystet mitt på denne måten. Oh the fucking irony: HVA er poenget med å lage en sak om kroppspositivisme og selvaksept når retusjeringen åpenbart kommuniserer at jeg ikke er fin nok som jeg er? Jeg husker da jeg var ung og leste skjønnhetsmagasiner. For det første ante jeg ikke at bildene var fikset på, jeg fikk bare vondt i magen og tårer i øynene da jeg innså at jeg aldri kom til å få så «perfekt» hud som de avbildede kvinnene. Hadde jeg bare visst at de ikke kunne fått like perfekt hud de heller, hadde det ikke vært for Photoshop. Det er så på overtid å merke retusjert reklame — det gir en meningsløs urealistisk fremstilling av virkeligheten. Det avler unødige og potensielt helseskadelige komplekser. Jeg har arr i trynet på grunn av akne i tenårene, strekkmerker på puppene, rynker i panna, ringer under øynene på grunn av evig mangel på søvn, men hei — det er HELT greit. Og helt naturlig. Jeg føler meg brukt, dette er kynisk og skittent. Ikke lag en sak om et så viktig tema, for så å pisse på hele budskapet mitt. Practice what you preach og DON’T correct me if I’m «wrong»!

Et innlegg delt av Sofie Frøysaa (@sofsen)

Ugjenkjennelig
Kroppspositivist Carina Elisabeth Carlsen, som kaller profilen sin «Fet, men fattet» i sosiale medier, er også med i Elle-saken. Hun støtter kritikken:

– Jeg sluttet i min tid å lese dameblader fordi de fikk meg til å føle meg ræva. Da jeg stilte opp på dette intervjuet var det med håp om å kunne vise at kropper ser ut på ulike vis, og at det ikke er noen feil måte å ha en kropp på. Elle sier noe helt annet når de retusjerer meg plettfri.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Med et sitat om at alle kropper er ok, og at det ikke er noe feil å ikke ha den såkalte idealkroppen, er jeg altså redigert og fikset på – og det til en sak som skal handle om kroppspositivisme og viktigheten av å ta eierskap over egen kropp. For en tid tilbake ble jeg intervjuet av Elle om kroppspositivisme, sammen med et knippe andre bra damer. I går gjorde Sofie Frøysaa (@sofsen) meg oppmerksom på at vi er jo redigert og photoshoppet til det nærmest ugjenkjennelige. Med bakgrunn i hva slags sak det er ment å være, er jo dette et hån. Jeg sluttet i min tid å lese damebladert fordi de fikk meg til å føle meg ræva. Da jeg stilte opp på dette intervjuet var det med håp om å kunne vise at kropper ser ut på ulike vis, og at det ikke er noen feil måte å ha en kropp på. Elle sier noe helt annet når de retusjerer meg plettfri. Når jeg vel ser på bildet, ser jeg at jeg knapt har trekk igjen. Jeg er glatt. Jeg er jo ikke glatt. Jeg har strekkmerker på magen og armene, jeg har nupper og hår på lårene, og jeg har valker. Jeg har bart og masse ansiktshår, og jeg har merker etter et hundebitt på det ene kinnet. Jeg har dessuten hårete armer, og alt dette er greit. Det viser at dette er en 33 år gammel kropp som har overlevd ganske mye. Det som kanskje skremmer meg mest er at dette burde jeg jo ha sett selv, og dette viser hvor vanlig det er og hvor lett det er at dette går under radaren. Dette viser også at selv om det er en enorm motstand der ute, er det viktig å brette opp ermene og fortsette denne kampen som ikke ser ut til å noen ende ha. Jeg velger å sitere Frøysaa: «Jeg føler meg brukt, dette er kynisk og skittent. Ikke lag en sak om et så viktig tema, for så å pisse på hele budskapet mitt. Practice what you preach og DON’T correct me if I’m «wrong»!” #kroppspositivisme #kroppsaktivist

Et innlegg delt av Carina (@fetmenfattet)

Elle beklager
Elle beklager overfor de to, og skylder på at fotografene «jobber først og fremst med kontrast og lys for at det skal bli bra på trykk.» Men Frøysaa er ikke imponert:

– Jeg skjønner ikke hvorfor de ikke bare legger seg flate, det er jo helt åpenbart at lys ikke gjør en slankere eller endrer vesentlige trekk i ansiktet. Det er retusj, eller «etterarbeid», slik de kaller det, sier hun til VG.

– Jeg håper de tar kritikken til seg og er villige til å endre kulturen i magasinet. Ingen vil se bilder av folk som plutselig ser ut som roboter. Vi vil ha naturlige folk!