Imane Asry: Blander mote med tro. Skjermdump YouTube
Del saken

Forrige uke gikk Elle-gallaen av stabelen i Sverige. Influenseren Imane Asry ble kåret som «årets look».

Tidligere vinnere er blant andre Bianca Ingrosso. Ann Heberlein skriver i Nyheter i dag:

– Fjorårets vinner, artisten Linnea Henriksson, beskrev i seiersintervjuet sin look som å «aldri forminske meg, men løfte frem de formene jeg har slik at min look kan hjelpe meg med det jeg forsøker oppnå og sette meg i riktig humør.

En flott innstilling, mener Heberlein. Hun er mindre positiv til årets vinner, som ifølge Elle er et eksempel på såkalt «modest fashion».

Imane Asry, som har Instagram-kontoen @fashionwithfaith sier det slik i sitt seiersintervju:

– «Modest fashion» er et motebegrep som innebærer mindre tettsittende klær, veldig vanlig blant muslimske kvinner (og menn) som ønsker å kle seg på en måte som oppfyller deres åndelige og stilistiske krav som følger av religiøs tro eller personlige preferanser.

Altså en mote for kvinner som ikke tar plass, som ikke provoserer, som ikke spiller på seksualitet, og som underkaster seg eldgamle, patriarkalske holdninger rundt kvinnen, hennes kropp og hennes seksualitet, mener Heberlein.

– Modest fashion handler ikke om estetikk og stil. Modest fashion handler om moral (…) Hvorfor velger Elle å løfte frem et moralistisk syn på klær, mote og sminke?

Heberlein spør avslutningsvis hva slags budskap Elle egentlig sender ut med denne kåringen:

– Tja, at kvinner skal skjule kroppen sin, ta ansvar for mannens seksualitet ved å ikke friste ham, være blyg og beskjeden. Ikke ta noen plass, ikke vær for synlig, ikke provoser. Jeg syns det er et bedrøvelig budskap å sende til kvinner.

Nedenfor et kort klipp fra utdelingen.