Livet kan være en dans, men behøver ikke alltid være en pardans. Illustrasjonsbilde, Shutterstock
Del saken

Mange par som finner hverandre sent i livet erfarer at nøkkelen til et langvarig og vellykket forhold er å bo hver for seg.

Dette er temaet i en interessant artikkel i Wall Street Journal, som har møtt noen av disse gamle kjæresteparene. Det handler om godt voksne mennesker, som enten har skilt seg eller mistet sin partner. Ofte er det voksne barn og storfamilie inne i bildet.

Stadig flere velger en løsning hvor de bor hver for seg, men møtes jevnlig for å være kjærester. Dette er ofte par som er svært trofaste mot hverandre, men som vil beholde sin uavhengighet og interesser.

Sosiolog Susan Brown har studert fenomenet, og fant at over 30 % av ugifte par i aldersgruppen 50 til 65 bodde hver for seg. Ifølge Brown er dette en trend som vokser.

Dette appellerer til både menn og kvinner, men av ulike grunner. Menn ønsker å beskytte fritiden sin, mens kvinner vil beskytte sin autonomi, konkluderer en annen studie.

Mange fordeler, få ulemper

Disse parene oppfyller hverandres behov for den nære familie, selv om de kanskje bare møtes to kvelder i uka eller to helger hver måned. De vet at de har en partner som kan stille opp på kort varsel ved behov. Samtidig slipper man å holde ut med hverandre gjennom grå hverdager, og egne interesser og behov blir ikke begrenset.

Dessuten har mange på denne alderen  barn og barnebarn på hver sin side, uten at de ønsker å blande dette inn i kjæresteforholdet.

Enkelte par har røtter ulike steder, som ingen av partene ønsker å bryte opp fra. Det kan skyldes jobb, hobbyer, venner eller storfamilie. Da blir løsningen en form for «kjærestependling».

Samtidig er dette par som i stor grad stoler på hverandre og er trofaste. Vi møter par som Ms. Leslie (78) og Mr. Nieters (68) som møttes for 16 år siden. Hun inviterte ham på en opera, han takket ja hvis hun ble med på traktorpulling. Han bor i et stort hus på landet, med traktorer og stor TV hvor han ser alt av sport. Hun bor uten TV i universitetsbyen Columbia.

De bor bare 35 minutter fra hverandre, men er fornøyd med å bo hver for seg, Han vil bo landlig, hun trives med en mer urban livsstil. Slik kan de pleie sine egne interesser. Men de snakker på telefonen daglig, og møtes et par ganger i uken.

Noe å lære for de unge?

Kanskje det er noe å lære for unge par? Kanskje mange flytter sammen for tidlig, og dermed går glipp av venner, interesser og personlige drømmer? Kanskje det er en god ide å bare være kjærester en lang periode før man flytter sammen?

Strengt tatt trenger man ikke bo sammen for å ha flotte, romantiske opplevelser. Hvorfor ikke la hverdagen vente litt?