Illustrasjonsbilde. REUTERS/Yves Herman
Del saken

TV-eksperter peker på tre hovedutfordringer for dagens kjærlighetssøkende. 

Psykolog Per-Magnus Thompson, psykolog og samlivsterapeut Catrin Sagen, sosialantropolog Lene Pettersen og adferdsbiolog Jens Andreas Huseby er ekspertene i panelet i TV-programmet «Gift ved første blikk». De har etter dybdeintervjuer med single nordmenn fått innsikt i hvordan det er å være singel i dagens Norge. 

Stadig flere nordmenn er single, til tross for at utvalget av plattformer for å finne kjærligheten ikke eier sidestykke historisk. Ekspertpanelet trekker overfor Nettavisen frem tre utfordringer som kan være deler av forklaringen på hvorfor mange finner det krevende å finne seg en partner. 

Les også: Forskning: Single har bedre helse enn de som lever i parforhold

Hypergami

En av utfordringene er at kvinner som regel søker seg til menn med minst like høy eller høyere sosioøkonomisk status enn dem selv, et fenomen som i sosialantropoligien omtales som hypergami. Dette har sitt opphav i kvinnens biologiske hang til å slå seg sammen med menn som kan forsørge felles barn. Selv om vi lever i et av verdens mest likestilte samfunn, er det vanskelig å jobbe imot biologiske instinkter. 

  I dag er det flere kvinner enn menn som tar høyere utdanning. Så dersom alle disse skal matches oppover, så vil det ikke være nok menn til alle, sier Lene Pettersen. 

Valgets kvaler 

Videre mener ekspertene at dagens unge preges av at de har så mange valgmuligheter, og at dette faktisk kan være en ulempe. Selv om man kanskje har funnet en passende kandidat, så skrur man ikke av «radaren». Man fortsetter gjerne å se etter andre. 

Manglende sårbarhet

Den tredje store utfordringen er mange unges hang til å spille «uberørte» eller nonchalante. 

– Det er jo det motsatte av hva man må gjøre hvis man vil ha en kjæreste! Dette er helt feil. Det er jo ikke noe rart at dere ikke finner noen, advarer psykolog Sissel Gran.