Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
Del saken

Eksperter advarer mot at forelskelse kan gjøre deg sårbar for å bli utnyttet av den du er forelsket i, dersom følelsene ikke er gjensidige.

De fleste har opplevd å være interessert i noen som ikke er like interessert i oss. Han som kontakter deg etter klokken tre på en fredags- eller lørdagsnatt, og som du slipper alt for å få være med en kort stund. Det burde du ikke gjøre.

Parterapeut Nina Ringnes sier til KK at man ødelegger for seg selv om man er for tilgjengelig, om det er et forpliktende forhold man ønsker seg. 

– Hvis det er slik at man egentlig ønsker et fast og forpliktende forhold, så ødelegger man for seg selv ved «alltid» å være tilgjengelig. Ikke minst når tilgjengeligheten stort sett er ønsket etter stengetid, sier Ringnes.

Hun slår fast at den som kontakter deg etter utestedenes sengetid (for en såkalt booty call) mangler respekt for deg. Særlig dersom han vet at du har følelser for ham. 

Les også: Forelskelse og «stalking»

Rus

Forelskelsen gjør at man tillater mer enn man burde. Det blir som en rus, som gjør det vanskeligere å handle fornuftig. 

– Av den grunn kan man sette seg selv i situasjoner man ikke hadde kommet i om man ikke var forelsket. Man er ute etter å få dekket sine behov og følelser man har til den man er forelsket i, og fornuftige tanker kan da vike, forteller sexologisk rådgiver Ulla Aasland til KK.

Dette gjør at man lett kan bli utnyttet i en slik situasjon.

– En forelsket person kan utsettes for maktovergrep, fordi man ser bare det man vil se, ut i fra behovet man har. Bildet av personen kan se ganske annerledes ut om man ikke er forelsket, sier Aasland.

Konsekvenser

Hun advarer for at det å bli utnyttet kan ha konsekvenser utover den spesifikke situasjonen, eller det aktuelle forholdet.

– Det å bli utnyttet kan på sikt føre til en slags grenseløshet, ved at det kan være vanskelig å sette grenser for hva som er akseptabelt og at man da kan oppleve å bli utnyttet, gang på gang. Eller man kan bli et «brent barn som skyr ilden», ved at man kanskje ikke våger å sette seg i situasjonen hvor man kan forelske seg igjen, forklarer hun.

Les også: Hva er egentlig en forelskelse?

Rosa briller

Når man blir forelsket ser man sin utkårede i best mulig lys, eller med rosa briller. Når forelskelsen ikke er gjensidig, reflekteres ikke dette tilbake. Man forsøker da å fremstå som mest mulig tiltrekkende, for å få den andre til å falle for seg.

– En av metodene er da å gjøre seg tilgjengelig – selv klokken 3 om natten. Fordi kanskje akkurat denne gangen vil han forstå hvilken utrolig god match dere er. Det er både noe vakkert og noe patetisk over dette håpet som vil være der så lenge forelskelsen insisterer på at han er en prins og ikke en frosk, til tross for at han oppfører seg som det siste. Og i forelskelsens tilstand kan selv en time på morgenkvisten ha verdi, sier parterapeut Ringnes.