Del saken

Opp en bratt liten sølvtrapp kommer man til en heis som fører deg direkte til etasjen Rita bor i.

Før jeg sier hei, gir Rita meg en varm klem og ønsker meg velkommen i døren. Litt unikt og veldig hyggelig. Ved inngangspartiet har Rita bilder av familie og et av bildene viser henne selv og døtrene. Alle kledd i den samme kjolen, som moren til Rita strikket da Rita var ei lite jente.

Selv har hun ikke fått barnebarn enda, men det hindrer ikke Rita i å engasjere seg i andres barn. Hun har nemlig meldt seg til frivillig arbeid der hun gjennom frivillighetsorganisasjonen Home-Start Familiekontakten tilbyr en familie litt av sin tid ca. en gang i uken.

70-åringen er motebevisst og lever et sosialt liv
Foto: Privat

Det er vanskelig å se at Rita er 70 år gammel. Hun spretter opp som en 35-åring med gode bein, og hun smiler fra øre til øre.

Kaffen serveres i sukkersøt kopp som matcher både putene og resten av interiøret på stuen. Koppen er kanskje sukkersøt, men det er ingen sukker i dette hjemmet. Rita har nemlig hatt lavkarbo som livsstil i mange år.

Rita er født i et lite sted som heter Evenskjer i Skånland kommune, helt sør i Troms. Hun flyttet sørover da hun var rundt 20 år gammel. Hun fikk sin første datter og bosatte seg i Lørenskog frem til hun møtte pappaen til sin yngste datter Maria.

Maria er for øvrig den som startet lavkarbogruppa på Facebook med over 35.000 medlemmer. Gruppa har blant annet regler om at man ikke skal oppfordre til «sprekk». At man skal fokusere på sunn og ren mat er også en av reglene. Hets og personangrep er strengt forbudt i gruppen, og dette ser ut til å være noe stort sett alle medlemmene aksepterer. Personangrep og hets fører dessuten til permanent utestengelse uten varsel. Gruppen fungerer som motivasjon-boost for de mange tusen medlemmene, og her er det god stemning og en del oppmuntring mellom medlemmene.

Nektet å bli tykkere

Startvekten til Rita var 99 kg og hun ønsket ikke å bikke over 100. På spørsmål om hva hun syns var mest utfordrende med å endre kosthold, svarer Rita at savnet etter frukt er det eneste som har vært vanskelig. Verken venner eller familie reagerte negativt på kostholdsendringen heller, men det hender det kommer noen skeptiske spørsmål om hva slags mat hun kan kose seg med.

Til det svarer hun bestemt at hun aldri har spist så mye god mat som nå. Ut ifra hva jeg kan se på hennes Instagram, så stemmer dette godt med det hun sier. Der får du se den ene lekre retten etter den andre.

Et av Ritas livsfilosofier er at øya skal være fornøyd før magen blir det

De fleste vet ikke hva lavkarbo er

Det er ingen tvil om at lavkarbo-dietter har vært omdiskutert. Vi har spurt to leger hva de mener om lavkarbo og begge er enige om at det ikke nødvendigvis er dårlig å redusere karbohydrater.

Vi spurte Ståle Ofte, som er praktiserende lege, hva fordelene med lavkarbo er, etter hans mening, og hvorfor ikke flere leger fronter de helsemessige gevinstene. Han svarer følgende på Xstras spørsmål:

– Det er mulig det er helsefordeler med lavkarbo, men jeg er usikker på om det foreligger seriøs dokumentasjon på dette. Problemet med lavkarbo er gjerne at det blir mye kolesterol og lite frukt og grønt. At mange rapporterer subjektiv bedring kan godt bare være placebo. Uten ordentlige studier kan man ikke konkludere. Det er flott at folk går ned i vekt, men personlig ville jeg ikke levd med et slikt kosthold over lengre tid.

Lege Ole Henrik Bjørkholt skriver dette i en e-post:

– For overvektige voksne kan dette være en av flere måter å redusere vekt på. For vekttap er rett og slett et negativt energiregnskap, der man forbruker mer energi enn man får i seg. Derfor vil reduksjon av både fett, karbohydrater og proteiner – alt annet likt – gi vekttap.

Han sier videre at tilleggsgevinsten ved lavkarbo er at det har lavere glykemisk indeks, altså i mindre grad medfører insulinfrigjøring fra bukspyttkjertelen. Dette vil være særlig gunstig for dem med type 2 diabetes, eller forstadier til dette.

Men han er skeptisk til det han kaller en «veldig» lavkarbodiett og tilfører at det gir for høyt inntak av fett og protein, med økt kolesterol og økt risiko for hjerte/karsykdommer og risiko for nyreskader.

Bjørkholt er likevel tydelig på at dersom du er normalvektig og frisk skal du ikke på noen diett. Ekspertene har kranglet lenge om hva lavkarbo er og hvorvidt det er sunt, men personer som Rita rapporterer om store helsegevinster som kanskje er verdt å lytte til. I dag finnes det massevis av kunnskap om temaet på nett, og vi har all verdens tilgang til ny kunnskap. Eller som Rita sier, «ekspertene» er de som skal leve med et kosthold.

Her kan man følge Rita for inspirasjon og oppskrifter. Denne 70-åringen er en populær Instagram-influencer med øye for det gode liv.

En av Ritas lekre retter. Lavkarbo gjort enkelt, kaller hun dette