Foto: Mode/REX
Del saken

Kollagentilskudd virker ikke som produsentene lover når det kommer til å redusere rynker, ifølge en ekspert.

I helsekostbutikker og på nett får man kjøpte kollagentilskudd, fra produsenter som hevder at tilskuddene reduserer og forebygger rynker og bevarer hudens ungdom. Andre lover at tilskuddet lindrer smerter i muskler og ledd. Disse påstandene, som først og fremst er fabrikert for å selge produkter, er fullstendig feilaktige, ifølge en ekspert.

– Det er nesten helt umulig at kollagen fra kapsler eller pulver du tar kan gå inn og bli til kollagen igjen i huden din eller i leddene dine. Sannsynligheten er nesten lik null, sa professor Bjørn Steen Skålhegg ved seksjon for molekylær ernæring, Universitetet i Oslo, til ABC Nyheter i 2019. 

Skålhegg understreket også at vi får i oss rikelig med kollagen via kosten vår. 

– Så når du spiser maten din, enten det er kjøtt eller fisk, får du i deg ganske mye kollagen. Men du slutter ikke å bli gammel og rynkete av den grunn, sa han.

Les også: Ny trend: Sperm reduserer rynker

Aminosyrer

Kollagen er en viktig bestanddel i brusk, leddbånd, sener og ben. Etter hvert som vi blir eldre vil det brytes ned mer kollagen i huden enn det som tilføres, noe som resulterer i rynker. Det er derfor enkelte produsenter av rynkekremer og tilskudd prøver å få deg til å tro at deres produkter gir resultater, med kollagen som virkestoff. Slik er det ikke. Hverken kollagen du får fra maten du spiser eller kollagen som kosttilskudd vil stoppe aldringen av huden eller hindre nedbryting av leddbrusk.

– Aminosyrene er det som er felles for det du spiser og deg selv. For eksempel har fisken aminosyrer som minner om dine, melken har det og kjøttet har det, og til dels også planter. For at du ikke skal bli til det du spiser – du blir ikke til fisk av å spise fisk – må proteinene du spiser brytes ned til noe som er felles, og det er aminosyrer. Dermed er det slik at proteinet kollagen blir brutt ned til aminosyrer og blandet med aminosyrer fra andre typer protein, sa Skålhegg om saken til ABC Nyheter.