Nettavisen har undersøkt antallet kalorier i en et utvalg av lettprodukter og sammenliknet de med vanlige produkter. Forskjellen er betydelig.
Av syv vanlige påleggstyper er forskjellen til sammen nesten 800 kcal per 100 gram.
– Det er mye, bekrefter klinisk ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør til Nettavisen.
Les også: Nesten 70 prosent av den norske befolkningen sliter med overvekt
Forskjellen i kalorier per 100 gram :
Salami fra Gilde: Original: 399 kcal – Go’ & Mager: 181 kcal
Fersk leverpostei fra Gilde: Vanlig: 241 kcal – Go’ & Mager: 152 kcal
Jarlsberg (skivet): Vanlig, 27 prosent fett: 351 kcal – Lett, 16 prosent fett: 269 kcal
Dette er hverdagsmat, og bare ved å velge «lett-produktet» så kan en redusere kaloriinntaket i stor grad. I løpet av et år kan det fjerne mye av ens overvekt.
– Ja, reduserer du med 500-600 kcal om dagen utgjør det en vektnedgang på 26 kg på ett år, sier Sundfør.
Les også: Mat påvirker hjernen – disse matvarene skaper godt humør
En må se kostholdet som en helhet, en kan ikke bare bytte ut ett produkt,
– Det er summen som teller. Om du for eksempel bytter ut kjøttdeig med karbonadedeig, seterrømme med lettrømme eller Drømmelett og ost med lettost, og gjennomgående tar et lettere valg i kostholdet ditt, er det mye energi å spare, sier Sundfør, men en må være innstilt på at vektnedgang gir også utfordringer:
– Dette energiregnskapet illustrere hvor enkelt det i teorien kan være å gå ned i vekt, men den virkelige utfordringer er å jobbe mot sultfølelsen. Hjernen sender ut signaler om at du er sulten, og det kan oppleves intenst og vanskelig å stå i mot. Det er selve årsaken til at folk går opp igjen i vekt, så dette er en utfordring.