Illustrasjonsbilde: Pixabay/Claudio_Scott
Del saken

Når du går og legger deg om kvelden så er du ikke alene. Vi tenker da ikke på en eventuell partner, men på millioner av bakterier som du deler seng med hver natt.

I en studie utført av Amerisleep, så ser man hvor ille det egentlig er om man ikke passer godt på hygienen.

Frivillige tok bakterieprøver av putevar, dynetrekk og laken over en periode på 4 uker uten å bytte sengetøy. Dette er hva de fant.

Les også: Miley Cyrus tester ut hvor grensene går hos Instagram

1 uke gammelt putevar inneholdt 3 millioner bakterier, noe som er 17 442 ganger mer enn på et toalettsete.

2 uker gamle putevar inneholdt nesten 6 millioner bakterier. 3 uker, 8 og en halv million og 4 uker nesten 12 millioner bakterier.

Når det gjaldt laken og dynetrekk så var det 5 millioner etter 1 uke, 5.73 millioner etter 2, 9, 24 etter 3 og 11, 32 millioner bakterier etter 4 uker.

Skjermdump fra Amerisleep.

Det er heller ikke bare i selve sengetøyet bakteriene finner det for godt å bosette seg, men også i selve madrassen. En under året gammel madrass inneholder 3 millioner bakterier, mens det ved en 2 år gammel madrass befinner seg så mange som 9 millioner! Etter 7 år vil du dele madrassen din med 16 millioner bakterier. Ikke spesielt tiltrekkende.

Les også: Er din favorittmat årsaken til alvorlig sykdom?

Hva slags bakterier er dette snakk om? Det er stort sett fire typer basiller du sover sammen med. De er gram-positive eller gram-negative. Noen av disse basillene kan gi deg alvorlige sykdommer som lungebetennelse og andre infeksjoner, men de kan også sørge for at du kan bli antibiotikaresistent.

Disse basillene kan både gi deg lungebetennelse og gjøre deg antibiotikaresistent. Skjermdump fra Wikipedia.

Sørg derfor for at du bytter sengetøy minst en gang i uken, at du ikke legger deg med makeup på, eller svett etter en treningsøkt for eksempel. Ta en dusj før du legger deg og tenk på å bytte ut både madrass og puter mer jevnlig.