Kuer på beite, det ser idyllisk ut. Men klimaet lider, skal vi tro på forskerne. Shutterstock
Del saken

Mange lurer på hvordan de kan bli mer klimavennlige i hverdagen, skriver forskning.no. De anbefaler å droppe storfekjøtt.

De australske forskerne Enda Crossin og Karli Verghese og britiske Stephen Clune har i en ny samlestudie  sett på klimagassutslippene ved produksjon av til sammen 168 matvarer. De konkluderer med at storfekjøtt er en klimaversting.

– Det er veldig stor forskjell på klimagassutslippene fra ulike typer kjøtt. Gris har vesentlig lavere fotavtrykk enn storfekjøtt. Kylling og laks har enda lavere fotavtrykk. Minst er fotavtrykket fra grønnsaker og frukt som er dyrket utendørs, bekrefter Bob van Oort, seniorforsker ved forskningsinstituttet Cicero.

Anbefalingen er altså å droppe storfekjøtt til fordel for annet kjøtt, eller aller helst holde seg til kylling,fisk og masse grønnsaker. Hovedproblemet med storfekjøtt er utslipp av metangasser, mener forskerne.

Les også: Professor: Rødt kjøtt og melk er sunt

Ekstra skatt på kjøtt?
Stadig flere land skattlegger produkter som skader helse og miljø, som tobakk, bensin og sukker.  I Norge skattlegger vi alle disse tre, samt en rekke andre produkter som biler, alkohol etc.

Diskusjonen om kjøtt bør skattlegges ekstra foregår nå i flere land. Forøvrig hjelper det ikke å bytte til økologisk storfekjøtt. En dansk studie fra 2015 fastslo at klimagassutslippene fra storfekjøtt var dobbelt så høye i økologisk landbruk som ved konvensjonell produksjon.