Dronning Sonja og Christian Ringnes ankommer åpningen av Kistefos' nye museumsbygg «The Twist». Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Del saken

En rekke prominente gjester var til stede da Dronning Sonja åpnet Kistefos’ nye spektakulære museumsbygg «The Twist».

Da snoren var klippet, fikk den kunstinteresserte dronningen og kronprins Frederik av Danmark en omvisning i det nye bygget, som er designet av den danske designgruppen BIG – Bjarke Ingels Group.

Med på omvisningen var for øvrig et solid knippe av representanter fra det offentlige Norge, blant andre statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp), kulturminister Trine Skei Grande (V) samt 500 øvrige gjester.

Store ambisjoner
Den 1.000 kvadratmeter store bygningen spenner 60 meter over Randselva i Jevnaker og er vridd i en skulpturell form på midten. Bygget er både en skulptur, et museum og en bro som fungerer som en forbindelse mellom nord- og sørsiden av skulpturparken.

Investor Christen Sveaas var også med på omvisningen. Tidligere onsdag viste han pressen det nye museet, der han har bidratt med rundt 120 millioner kroner.

– Vår ambisjon er å gjøre Kistefos til en must-see kulturdestinasjon med et skiftende utstillings- og skulpturprogram i verdensklasse, for å komplementere den rike industriarven på stedet, sier Sveaas.

Kåring
Det var bestefaren til kunstsamleren og investoren som i 1889 grunnla tresliperiet på Kistefos. I 1996 opprettet Sveaas stiftelsen Kistefos-museet for å formidle og sikre det industrielle kunstminnet.

Bygget har allerede blitt kåret til et av de vakreste byggene i verden som åpner i 2019, av avisen The Telegraph.