Dronning Elizabeth sammen med hertuginne Meghan av Sussex og prins Harry på Buckingham Palace i London. Mandag er det duket for en alvorsprat. Foto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix
Del saken

Dronning Elisabeth satt søndag forskanset med sine rådgivere på Sandringham slott for å finne en løsning på krisen som har oppstått med Harry og Meghan.

Harry og Meghans sjokkbeskjed onsdag om at de ønsker å tre mer i bakgrunnen i kongefamilien, kjapt døpt «Megxit» av britiske medier, er tema når dronningen har invitert familien til et krisemøte mandag.

Dronningen har innkalt både Harry, hans eldre bror William og brødrenes far prins Charles til møtet på slottet Sandringham langs kysten av Norfolk nordvest for London. Meghan, som er i Canada med parets baby, Archie, er antatt å delta på møtet via telefon.

Møtet tolkes som tegn på at dronningen ønsker å ha kontroll på utfallet av Harry og Meghans ønske om å trekke seg tilbake som medlemmer i fremste rekke av kongefamilien, jobbe for å bli økonomisk uavhengige og dele tiden sin mellom Storbritannia og Nord-Amerika.

Paret, som har titlene hertug og hertuginne av Sussex, kom med den overraskende kunngjøringen uten å ha informert dronningen eller andre i kongefamilien på forhånd.

Ønsker rask avklaring
Ifølge BBC skal dronningen, Harrys far og bror ha en rekke alternativer å legge på bordet for hertugparet av Sussex, slik at de kan få mer frihet.

Buckingham Palace sier det vil bli diskutert en rekke muligheter, og at dronningen er opptatt av å løse situasjon i løpet av dager, ikke uker. Slottet sier målet med møtet er å bli enige om neste skritt. Slottet understreker samtidig at avgjørelsen, uansett utfall, vil ta tid å implementere.

Blant spørsmålene som trenger å besvares, er hvem som skal betale for parets skattefinansierte sikkerhetsvakter, hva slags type inntektsbringende arbeid de kan påta seg og hva slags skattekonsekvenser det vil få å flytte til Canada eller USA.

– Dronningen har sagt at hun ha dette avklart raskt, og det er fordi hun ikke ønsker at Harry skal dra i sinne og ikke komme tilbake, sier Angela Levin, som har skrevet biografi om prins Harry, til Sky News.

– De vil bevare tilknytningen til familien. Det vil være en absolutt tragedie dersom dette blir gjort med veldig vonde følelser, sier Levin.

Såret følelser
Det er imidlertid flere ting som tyder på vonde følelser innad i kongefamilien. Ifølge The Sunday Times skal prins William ha fortalt en venn at han var lei seg for at han og Harry nå var «separate enheter» fordi han ønsker at alle skulle spille på samme lag.

Kilder på slottet har uttalt at dronningen er «såret» over den overraskende kunngjøringen, mens venner av Harry og Meghan har sagt at paret føler seg tilsidesatt, fordi familien ønsker å fokusere på de fremste i arverekkefølgen til tronen – prins Charles, prins William og Williams sønn George.

Tom Bradby, en TV-journalist som kjenner Harry og Meghan godt, advarte i Sunday Times om at kongefamilien desperat trenger en fredsavtale for å forhindre en langvarig «krig» som kunne skade monarkiet.

– Jeg har en viss anelse om hva som kanskje kunne komme fram i et helt åpent sitt-ned-intervju (med Harry og Meghan, red.anm.) og jeg tror ikke det ville sett pent ut, sier han.

Harry, som er den sjette i arverekken til tronen, giftet seg med den amerikanske skuespilleren Meghan Markle i 2018, og de fikk en sønn i mai 2019.

Kunngjøringen kommer midt i parets uttalte misnøye over hvordan de blir behandlet av mediene. Paret har saksøkt flere aviser for angivelig invaderende dekning, og Harry har anklaget medienes dekning av Meghan, som har en mørkhudet mor, for å ha rasistiske undertoner.

Trump: – Trist
Parets kunngjøring har fått blandede reaksjoner i Storbritannia. Mange briter har uttrykt sympati med paret, men sier samtidig at skattebetalerne ikke lenger bør betale deres sikkerhetsutgifter dersom de ikke skal utføre offentlige oppgaver.

Sympatien med den 93 år gamle monarken skal derimot være så å si total.

USAs president Donald Trump uttalte søndag i et intervju på Fox News at han var lei seg på dronningens vegne og kalte saken «trist».

– Jeg vil ikke blande meg inn i saken, men jeg har bare så stor respekt for dronningen. Jeg synes ikke dette skulle ha skjedd.