En daglig whisky foran peisen får hjernen din til å bli 4 måneder eldre. Pixabay
Del saken

Forskere ved University of Southern California har studert mer enn 17.000 hjerneskanninger for å finne ut hvordan daglig røyking og drikking fremskynder hjernens aldring.

Dette er en av de største studiene som har sett på hjernens aldringsprosess som følge av alkoholforbruket, så funnene virker nokså robuste, skriver Insider.

Studien konkluderer med at hvert gram alkohol man får i seg hver dag gjør hjernen 7,5 dager eldre. Dette forutsetter at man nyter alkohol hver dag. Dette betyr at hvis man drikker et glass cognac eller whisky på 4 cl daglig i et helt år, så får man i seg 16 gram alkohol per dag (40 gram med 40 prosent alkohol = 16 gram alkohol). Dette medfører en framskyndet aldringsprosess for hjernen på 120 dager, omtrent fire måneder.

Stort utvalg

Forskerne brukte 30 prosent av hjerneskanningene til å lage en algoritme som kunne gjenkjenne aldring av hjernen. Så foret de algoritmen med de 70 resterende hjerneskanningene, og sammenlignet resultatene.

Tidligere studier har vist lignende resultater, så det er ikke resultatene som gjør denne studien spesiell, men det store utvalget mennesker som er undersøkt. Dette gjør at man får et mer robust grunnlag for å komme med prediksjoner for hele befolkningen.

– Tidligere har vi skannet 20 eller 40 personer, hvis vi var heldige, for neurologiske undersøkelser. I det siste har vi opplevd større antall, opp mot 2-300 individer. Men dette er det absolutt største utvalget vi noensinne har sett, sier Lucina Uddin fra University of Miami.

Arthur Toga var hovedforfatter av studien, og uttaler at resultatene var signifikante:

– Vi kan derfor nokså klart fastslå at daglig forbruk av alkohol kan være svært skadelig for hjernen.

I selve studien understrekes det at genetiske faktorer spiller en rolle i tillegg til livsstilsvalgene man tar. Men disse genetiske faktorene har ikke blitt forsket på i tilstrekkelig grad til at man kan si noe sikkert om hvilken effekt genene har.

Samtidig viser en fersk studie fra Harvard at det kan være sunt for hjernen hvis man nyter alkohol av og til, i små mengder. «Alt med måte» er som vanlig et godt tips.

Demens

En konsekvens av framskyndet aldring av hjernen kan være utvikling av demens på et tidligere tidspunkt. På hjemmesiden til Av-og-til kan man lese:

«Et høyt og langvarig alkoholkonsum øker risikoen for å utvikle alkoholisk demens, altså demens som er direkte utløst av alkoholkonsum. Demens har sammenheng med flere livsstilsvalg, som fysisk aktivitet, kosthold, nikotin- og alkoholinntak. Demensrisikoen øker ved selv et moderat alkoholinntak.»