A$AP Rocky (t.h.) forlater tingretten i Stockholm etter at retten bestemte at han skulle løslates i påvente av dom i voldssaken mot ham. Foto: Naina Helén Jåma / TT / NTB scanpix
Del saken

Onsdag faller dommen mot rapperen A$AP Rocky i tingretten i Stockholm. Den amerikanske musikeren er tiltalt for vold mot en afghansk 19-åring.

Under sin første konsert etter at han ble løslatt fra varetekt i Sverige kom rapperen med en oppfordring til publikum: – Be for meg.

Konserten fant sted i Anaheim i California i forbindelse med Real Street Festival, skriverVG.

– Forhåpentligvis, med Guds hjelp, blir jeg ikke funnet skyldig. Forhåpentligvis havner vi ikke i fengsel. Det ville vært galt, sa A$AP Rocky fra scenen under en pause i konserten.

Rapperen, som egentlig heter Rakim Mayers, er tiltalt sammen med to andre amerikanere for å ha slått og sparket en 19-åring i Stockholm sentrum 30. juni.

De ble varetektsfengslet 5. juli, men løslatt 2. august i påvente av dommen som faller onsdag.

Har krevd seks måneders fengsel

Et av de store spørsmålene er om hiphop-artisten vil bli tvunget til å returnere til Sverige.

Aktor Daniel Suneson har krevd seks måneders fengsel for A$AP Rocky, mens forsvareren har argumentert for at han bør frikjennes.

Hendelsen fant sted utenfor en hamburgerrestaurant i Stockholm. De tiltalte har forklart at de handlet i selvforsvar, og at 19-åringen slo rapperens livvakt. 19-åringen har forklart at han trodde han skulle dø da han ble banket opp av rapperen og vennene hans.

Aktor sa i sin sluttprosedyre at det er uaktuelt med noe annet enn fengsel for A$AP Rocky. Han argumenterte også for at rapperen bør dømmes hardere enn de to andre tiltalte fordi han slengte 19-åringen i bakken før mishandlingen begynte.

Lite sannsynlig med retur

Dennis Martinsson, professor i strafferett ved Stockholms universitet, tror imidlertid ikke at noen av de tiltalte kommer til å bli fengslet på nytt.

– Etter at de ble løslatt fra varetekt, kan man tolke det som om det er to alternativer til en fallende dom – at det blir en betinget dom pluss bøter eller en kortere fengselsstraff som anses for å være sonet på grunn av tiden i varetekt, sier han.

Trump ba om løslatelse

USAs president Donald Trump har engasjert seg i saken og nærmest forsøkt å gjøre den til storpolitikk. Han ringte Sveriges statsminister Stefan Löfven og ba om at A$AP Rocky måtte settes fri.

I tillegg sendte presidenten en ekspert på gisselsaker til Sverige for å prøve å få de tiltalte hjem til USA.

Under rettssaken mot A$AP Rocky sendte USAs spesialutsending også et brev der Sverige blir advart om at saken kan få negative følger for forholdet til USA.

Fakta om saken mot A$AP Rocky

* Rakim Mayers (30) – kjent under artistnavnet A$AP Rocky – og to andre amerikanere er tiltalt for vold mot en 19-åring utenfor en hamburgerrestaurant i Stockholm 30. juni.

* De ble pågrepet to dager etter voldsepisoden og har sittet varetektsfengslet i Sverige siden 5. juli. Alle tre hevder de handlet i selvforsvar.

* Rettssaken varte fra 30. juli til 2. august. Da ble de tiltalte amerikanerne løslatt i påvente av dommen, som ventes onsdag klokka 14.

* A$AP Rocky var på Europa-turné og har måttet avlyse alle konserter som var planlagt i juli. Han rakk å holde en konsert i Stockholm før han ble pågrepet.

* Den 20. juli ringte president Donald Trump til statsminister Stefan Löfven for å få Mayers løslatt. Trump sendte en ekspert på gisselsituasjoner som var tilstede i den svenske retten.

* Den fornærmede i saken er en 19 år gammel afghaner, som kom til Sverige som enslig mindreårig asylsøker for fem år siden. Også han er blitt etterforsket for vold, men saken er henlagt. Det er konkludert med at han har handlet i nødverge.