Illustrasjonsbilde. Pixabay.com
Del saken

Hva er det som gjør at enkelte mennesker er mer populære og attraktive enn andre? Det er to egenskaper som går igjen hos de populære, skal vi tro studier i personlighetspsykologi. 

Vi liker de menneskene som får oss til å føle oss bra og som vi har det morsomt sammen med. Det gjelder ikke bare de menneskene vi velger som våre venner, men også hvem vi velger som partner. 

De to karaktertrekkene populære personer har til felles er at de er omgjengelige og utadvendte. 

Ikke bare er populære mennesker enkle å komme i kontakt med, men de er altså omgjengelige – hvilket i personlighetspsykologi innebærer å være sjenerøs, empatisk, tillitsfull, enkel å ha med å gjøre og omtenksom.

Utfyller hverandre  

Det å være populær sammen med å være ekstrovert og omgjengelig utfyller både de populæres behov for å være sammen med andre og menneskene rundt sine behov om å føle seg bra: 

– Scorer du høyt på disse to, er du sulten på folk og naturlig glad i mennesker. Du bryr deg om dem og vil at de skal føle seg vel, derfor gjør du det du kan for at de skal ha det bra. Samtidig har du en egen vinning i det, nemlig fordi du er så ekstrovert så trenger du å ha folk rundt deg hele tiden – og da er du avhengig av at mange liker deg, sier professor Svenn Torgersen, ekspert på personlighetspsykologi, til Nettavisen

Skru på omsorgsinstinktet    

Dating-coach Matthew Hussey gjør et poeng ut av hvordan vi møter andre og får menneskene rundt oss til å føle seg. 

Det handler om å få andre til å skinne, altså å være mindre selvopptatt og om å gi rom og positiv energi til menneskene rundt seg. Se videoen for tips til hvordan du kan bli en mer attraktiv person: 

 

Disse liker vi ikke

Likesom det finnes felles karaktertrekk hos personer som er godt likt, finnes det også noen felles karaktertrekk hos de vi liker minst. 

Mennesker som overkjører, tar mye plass og som alltid skal konkurrere er nok ikke de vi ringer først når vi har lyst til å finne på noe. 

Ifølge Torgersen er «dominerende, konkurrerende og mistenksomme mennesker (…) som ikke egentlig liker andre, men som trenger å omgi seg med folk fordi de er så sugen på andre mennesker» de vi liker minst.