Midd. Lever og dør i ansiktene våre. Pixabay. Foto: WikiImages
Del saken

I forbindelse med Halloween publiserte New York Times nylig en artikkel som tok for seg alle de små levende organismer som vi finner på kroppen vår og ellers i husene vi bor i.

Det bor for eksempel midd i ansiktet ditt. De lever, formerer seg og dør på kinnet ditt. Nesten alle har midd.

Når du puster inn bringer du hundretusenvis av ulike, usynlige mikrober inn i lungene. Du er hele tiden omgitt av «hoppende, flytende og kravlende sirkus», skriver biologen Rob Dunn i boken Never Home Alone.

Dunn og hans kolleger ved North Carolina University har anslått at det kan være så mange som 200.000 ulike arter i et normalt hjem. De har gjennomsøkt hjem som om det var en regnskog, og undersøkt ulike habitater: saltbøsser, kjøleskap, kjellere, vaskemaskiner og kattesand.

Veggdyr er de reneste vampyrer. På dagtid gjemmer de seg bort, men om natten kommer de frem og kravler opp i sengen din for å suge blod. Det bruker sjelden mer enn ti minutter på å fylle seg med blodet ditt. Du vil merke et kløende utslett, men heldigvis sprer de ikke sykdommer.

 

Bed bug, Cimex lectularius.jpg
Veggdyr. WikiImages. Foto: Piotr Naskrecki – Public Domain, Link

Husfluer har vært til irritasjon for mennesker i tusenvis av år. De kan bære smittestoffer, siden de elsker avføring og råtten mat.

Husfluer i ferd med å lage flere husfluer. Pixabay. Foto: anniraima

Kakkerlakker kan overleve i ukesvis uten mat og er ekstremt hardføre. Enkelte arter som tysk og amerikansk kakkerlakk har gjennom evolusjon utviklet en total avhengighet til mennesker. Den amerikanske kakkerlakken kan leve i to hele år og bevege seg hurtig, opp mot 60 km/t.

Fresende kakerlakker koser seg. Pixabay. Foto Hans

I tillegg til disse kjæledyrene er det virus vi må passe oss for. Influensaviruset er både utbredt og vanskelig å bekjempe. De endrer seg og utvikler seg fra år til år, noe som gjør det vanskelig å utvikle effektive vaksiner.

Du kan se et bilde av dette viruset i artikkelen i New York Times.

Sov godt!