Prinsen gliser sleskt etter å ha begått overgrep på Tornerose. Skjermdump fra video.
Del saken

Klassiske Disney-filmer møter kritikk fra kritikere som opplever «økt bevissthet» om hvor krenkende og lite politisk korrekte de gamle filmene var, ifølge The Sun.

Snøhvit, Tornerose og Den lille havfruen anklages for å promotere romantikk uten samtykke. Når prinsen vekker Tornerose fra sin lange søvn, så er det med et kyss hun ikke har samtykket i. Dette oppleves som en slags ufullbyrdet sovevoldtekt.

Snøhvit kritiseres også fordi hun lager mat og vasker klær for dvergene, og Tornerose anklages for å promotere anoreksi på grunn av sin smale midje.

Ikke feministiske nok

Askepott kritiseres fordi Askepott tilsynelatende er avhengig av prinsens hjelp for å få orden på livet sitt, mens en feministisk Askepott selvsagt hadde tatt full kontroll over sitt eget liv, uten at hun hadde trengt hjelp og støtte fra en mann.

Også Skjønnheten og udyret og Aladdin havner under identitetspolitikkens kritiske lupe.

I den nye utgaven av «Beauty and the Beast» forsøkte man å tekkes krenkelsesmafiaen ved å introdusere en homofil karakter, Le Fou. Skjermdump.

Førstnevnte anklages for å fremme vold i hjemmet: Når unge Belle blir fanget i slottet hos udyret, har hun intet annet valg enn å følge reglene. En forbannelse tvinger udyret til å vinne den unge jomfruens hjerte, det er den eneste måten han kan bryte forbannelsen og få tilbake sitt virkelige liv.

Siden Belle ikke har noen mulighet å komme seg unna symboliserer dette vold i hjemmet og kvinneundertrykkelse. At hun senere faller for udyret beskrives som et eksempel på Stockholm-syndromet.

Rasisme

Aladdin anklages for rasisme, siden gode karakterer som Aladdin er lysere i huden enn skurkene, som Jafar. Samme anklage er rettet mot Løvenes konge, hvor den onde løven Scar fremstilles mørkere enn de snille løvene.

Keira Knightley har sagt at hun nektet sin tre år gamle datter å se filmer som Askepott og Den lille havfrue, for å unngå at hun skulle tro at hun trenger en mann som kan redde henne.

Man må misunne de foreldre som bare har gutter, og kan fylle oppveksten med klassiske oppbyggende filmer som Terminator, Rambo, Rocky og alle westernfilmer med Clint Eastwood.