Mark Knopfler og Dire Straits opptrådte under feiringen av Nelson Mandelas 70-års dag i 1988. Foto: Andrew Fosker/REX
Del saken

Dire Straits ble dannet i 1977 og var en motreaksjon både mot punken, men også mot den overproduserte stadionrocken på 70-tallet.

I bandets tidlige dager oppfordret frontfigur Mark Knopfler pubinnehavere til å senke volumet under konsertene, så folk kunne høre hverandre prate. Men etter massiv suksess endte også Dire Straits opp på de store arenaene.

Mitt første møte med Dire Straits var utgivelsen «Dire Straits» i 1978, som oppnådde flere topplasseringer. Et knippe gode låter, Knoflers gitar og vokal, og jeg var solgt. Jeg spilte fingrene mine til blods i forsøket på å lære meg gitarlinja på Sultans Of Swing. Senere, i studietiden, var Six Blade Knife på reportoaret i vårt amatørband.

Også bandets andre album «Communiqué» nådde enklete topplasseringer, blant annet i Tyskland og Sverige. Det tredje albumet Making Movies nådde toppen av listene i Norge og inneholdt blant annet balladen Romeo and Juliet.

Brothers in Arms

Det massive gjennombruddet kom med albumet «Brothers in Arms». Denne ble også utgitt på CD, noe som var helt nytt i 1985. Det ble en gigantisk suksess og gikk til topps på lister over hele verden, inkludert 9 uker på topp av Billboard 200 i USA. Også singler som Money for Nothing og den vakre tittellåten Brothers in Arms gjorde det svært godt. Fra nå av var Dire Straits etablert som et av de virkelig store bandene. Albumet kom på 51. plass når Q magazine kåret de 100 beste britiske album noensinne.

Men min favoritt hentes fra det fjerde studioalbumet til Dire Straits: «Love over Gold». Faktisk er min favorittlåt av Dire Straits inspirert av en berømt nordmann:

Historien er at Mark Knopfler tok bussen langs gaten Telegraph Road mens han leste Markens Grøde av Knut Hamsun. Resultatet ble mektige Telegraph Road med åpningslinjene:

A long time ago came a man on a track,
walking thirty miles with a sack on his back,
and he put down his load where he thought it was the best,
he made a home in the wilderness

Her er Dire Straits med Telegraph Road, inspirert av Knut Hamsun. Klikk på linken her.