Illustrasjonsbilde, Pixabay.
Del saken

– Det har blitt mange sene netter, sier Diba Ainechi (17) som ble ferdig med VGS som 16-åring. I høst starter hun på medisinstudiet ved Universitetet i Oslo.

– Jeg klarer ikke helt beskrive følelsen, jeg er veldig lykkelig. Det betyr at alt arbeidet jeg har lagt ned de fire siste årene har lønnet seg. Spesielt de to siste årene har jeg jobbet hardt for, sier Diba til VG.

Allerede på barneskolen jobbet hun seriøst med skolearbeidet, og krevde mer utfordrende oppgaver av lærerne. Så hoppet hun over 8. klasse, og tok deretter videregående skole på to år.

Diba fylte 17 år i juni, en måned etter at hun gikk ut av videregående med toppkarakterer. Hun har brukt omlag 70 timer hver uke på skolearbeidet. Hun vil gjerne anbefale andre å ta samme løp:

– Ja, jeg har jo gjort det selv og synes andre skal gjøre det! Men de må være klar over at det er krevende og tar mye av tiden din. Det krever også mye tilrettelegging, sier Diba, som kommer fra Skjetten i Lillestrøm kommune.

Aktiv jente

I tillegg til skolen er hun opptatt av å opprettholde et sosialt liv. Hun spiller fløyte og piano, og møter venner så ofte hun kan.

– Vennene mine har støttet meg masse. Det er voksne som har vært mest kritisk. De spør «hvorfor forhaster du deg?» og slikt, sier hun.

Også foreldrene har vært til stor støtte, sier Diba, som har drømt om å bli lege siden barneskolen.

– Det blir så spennende å se hvordan medisin utvikler seg, hvor teknologien fører oss. Hva kan vi gjøre med kunstig intelligens og maskiner fremover? Det er så spennende, og det vil jeg være med på.

Drømmen er etterhvert å jobbe for Leger Uten Grenser.