Illustrasjonsfoto: Pixabay
Del saken

Det er ikke bare toalettpapir, mat og drikke nordmenn nå hamstrer etter coronavirusutbruddet. På grunn av økt salg av insulin er det nå distribusjonsutfordringer på den livsviktige medisinen.

– Som kjent i nyhetsbildet i dag er det nå distribusjonsutfordringer på insulin. Alle i Norge er i disse tider urolige, ikke minst personer med diabetes som er avhengig av insulin.

– Dette har skapt en situasjon der enkelte apotek er tomme etter unormalt stor pågang, og det er nå innført restriksjoner. Det er viktig å understreke at det ikke er mangel på insulin, men at noen apotek er tomme og det tar tid å få tilførsel, ifølge en pressemelding fra Diabetesforbundet.

Også det blodsukkersenkende medikamentet Metformin har det nå blitt innført restriksjoner på.

Forbundet oppfordrer til solidaritetsdugnad ved å dele på insulin og la de som trenger det få først, skriver Diabetesforbundet i pressemeldingen.

Diabetesforbundet har mottatt flere henvendelser fra folk som har ekstra insulin og som gledelig deler.

– Vis solidaritet!

– Nå må vi med diabetes vise solidaritet med hverandre, overholde kriteriene fra Legemiddelverket, og dele solidarisk. Nå må de som ikke har nok, få først, sier Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet.

De første som er invitert med på dugnaden er over 800 tillitsvalgte i Diabetesforbundet.

– Vi trenger nå at dere som er våre tillitsvalgte bidrar i dugnaden til å sikre at alle som trenger det får nødvendige medisiner. Nå er det behov for at dere går i front for å vise solidariteten i diabetesfamilien vår, skrev Allgot i en epost og sms til tillitsvalgte lørdag 14. mars, noe som ga god respons.

– I løpet av ettermiddagstimene har vi fått mange henvendelser fra personer med diabetes som har ekstra insulin, og gledelig deler dersom dette skulle bli nødvendig, forteller Diabetesforbundet i pressemeldingen.

Utvidet telefontid på Diabeteslinjen

Grunnet den prekære situasjonen har Diabetesforbundet i samarbeid med Helsedirektoratet utvidet åpningstider på Diabeteslinjen i helga.

Ifølge Diabetesforbundet kan alle som har spørsmål om diabetes og korona få hjelp av veiledere, diabetessykepleiere og leger:

Lørdag: 10:00 – 18:00
Søndag: 10:00 – 18:00
Kontakt Diabeteslinjen på telefon: 815 21 948 for hjelp

Les mer fra Diabetesforbundets henstilling om å droppe hamstring her:

Nå kan du bare ta ut én måneds forbruk av insulin av gangen