Credit: Shutterstock Fotograf: Dinendra Haria/rex/shutterstock
Del saken

I morgen er det Black Friday og MSN har laget en oversikt over tabbene du bør unngå i morgen, og gitt gode råd. Råd nummer en er at du ikke bør bruke for mye penger. Det er lett å være etterpåklok.

En undersøkelse fra Danske Bank viser at seks av ti personer sier de har brukt for mye penger på Black Friday. Det gjelder spesielt yngre som går i denne fellen, skriver MSN.

«Det er forståelig at dette skjer fordi det er lett å bli revet med. Det gjelder å ha litt selvkontroll når man er ute i butikkene», sier Anne Motzfedt, forbrukerøkonom i Danske Bank, til Nettavisen, som siteres av MSN.

Også Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, opplever at dette er et problem. «Det er fort gjort at man blir stresset når man blir bombardert med Black Friday-tilbud. Det påvirker folk til å gjøre ting man angrer på», sier hun til Nettavisen.

Råd nummer to av tabbene du kan gjøre er å ikke planlegge kjøpene. Hvis man ikke har planlagt hva man vil kjøpe, er det fort gjort å bruke for mye penger, skriver MSN. Både Motzfeldt og Reitan anbefaler derfor folk å sette opp en plan for hva du skal kjøpe og å lage et budsjett.

Å ikke sjekke om varene faktisk er på tilbud er den tredje tabben du kan gjøre i morgen. Selv om mange varer er billige på Black Friday, er det også mange som slett ikke er det. Ifølge Prisjakt.no stiger tre prosent av varene med ti prosent eller mer på dagene før eller på Black Friday. I noen tilfeller er dermed varene rett og slett dyrere på Black Friday enn resten av året, skriver MSN.

Fjerde tabben er å kjøpe bare fordi det er billig. Da kan man lett komme hjem med ting man ikke trenger. «Man ender fort opp med å kjøpe ting som ikke passer eller som vi har fra før. Igjen handler det om å spørre seg om jeg hadde kjøpt det hvis det ikke var på tilbud. Hvis svaret er nei, ville jeg ikke ha kjøpt det», sier Elin Reitan i Nordea.

Det femte rådet som MSN gir er positivt vinklet dette: Bruk anledningen til å kjøpe julegaver. Opprinnelig er Black Friday ment som starten på julehandelen, men tallene til Danske Bank viser at nordmenn i all hovedsak ikke bruker Black Friday til å handle billige julegaver.

Da går man glipp av en god mulighet, mener Motzfeldt. Kjøper du julegavene i morgen slipper du unna med morgendagens stress, og kan spare mye stress nærmere jul.

Sjette tabben du kan gjøre er å bli lurt av svindlere, for de finnes. Black Friday er i stadig større grad de senere årene blitt sett på som en mulighet for online-kriminelle.

I mange tilfeller oppretter de butikker som ligner på kjente nettbutikker og selger falske varer eller stjeler kortdetaljene dine, skriver MSN. «Det er blitt et utbredt problem, og noe man må være klar over», sier Elin Reitan.