Illustrasjonsbilde: Pixabay
Del saken

I ferien kan det bli mye alkohol, da vi har mer tid, er mer ute, og er på flere sosiale sammenkomster. Hvordan påvirker dette helsen?

I en undersøkelse Ipsos utførte for Dagbladet i fjor sommer fremgikk det at nesten halvparten av Norges befolkning drikker alkohol to eller flere ganger i uken i ferien. Av de 1001 spurte, svarte 28 prosent at de drikker alkohol to til tre dager i uken, mens 13 prosent svarte at de drikker fire til seks ganger i uken. Fire prosent svarte at de drikker daglig i ferien.

Informasjonsansvarlig Sturla K. Naas Johansen i Rustelefonen sier til Dagbladet at skadeligheten ved dette avhenger av mengde.

– Det er avhengig av hvor mye en drikker. Men, hovedregelen er å holde seg under 4 enheter ved hver anledning. Dette er antakeligvis et høyt tak. Uansett hvor lavt inntaket er, er det forbundet med en helserisiko, sier Johansen.

Les også: Selv små mengder alkohol øker risikoen for brystkreft

Lykkepromillen

– Jeg vil oppfordre til at folk holder seg til lykkepromillen, altså at man holder seg under en i promille, og at man ikke er beruset i mer enn 3-5 timer. Da unngår man mange av problemene alkoholrusen fører med seg, sier overlege Merete Vevelstad ved Oslo universitetssykehus.

Tre ukers feriefyll kan gi følgende komplikasjoner: forstyrrelser i blodfettet, blodtrykksforstyrrelser, hjerterytmeforstyrrelser, blodpropp, hjerneslag, leverskader, infeksjoner, matforgiftning, angstlidelser, hormonforstyrrelser og magesår.