REUTERS/David Moir
Del saken

Lykke føles ikke bare bra. Den ser også ut til å henge sammen med bedre helse og høyere levealder. Men hvorfor er noen mennesker lykkeligere enn andre, spør forskning.no.

Under en konferanse i Society for Personality and Social Psychology (SPSP) presenterte flere forskere sine funn om nettopp dette. Og dersom denne forskningen stemmer med virkeligheten, kan du bli et gladere menneske ved å gjøre følgende:

Gi mer til andre, bruk flere penger på opplevelser og færre på ting, få nok søvn, gi deg gladere.

Hvor irriterende det enn måtte høres ut, så kan altså rikdom gjøre deg gladere. Men mest om du bruker den på rett måte. Gir den bort, for eksempel.

Forskning fra hele verden viser at det å spandere på andre gir mer lykke enn å bruke penger på seg selv. Og nå har Michael Norton fra Harvard Business School og kollegaene hans en ide om hvorfor:

– For første gang viser vi at det å gi bort penger eller å bruke dem på andre har den ironiske psykologiske effekten at den øker giverens følelse av rikdom.

Kanskje det er grunnen til at fattige mennesker ofte gir bort en større andel av inntekta enn middelklassen, spekulerer han, og legger til:
– Vår forskning antyder at når fattige gir bort penger, så kan denne handlingen i seg selv dempe følelsen av fattigdom.

Du kan for øvrig også kjøpe mer lykke til deg selv, ifølge forskningen til Amit Kumar og Thomas Gilovich fra Cornell University. Men da gjelder det å prioritere pengene rett. Forskningen deres antyder nemlig at det ligger mer lykke i kjøp av opplevelser – ferier, konserter, restaurantbesøk og så videre – enn i handling av ting.