Foto: Juice/REX
Del saken

UV-stråler er skyld i 80 prosent av hudens forfall idet vi eldes. Det er særlig solbrenthet som er farlig.

Den danske hudlegen Janne Touborg, som er spesialist i nettopp solens effekt på huden, slår fast overfor KK at det er mulig å unngå disse solskadene ved å begrense mengden sol, konsekvent bruke høy solfaktor og unngå de sterkeste UV-strålene, når solen steker midt på dagen.

Det fremgår av forskningen at det er selve solbrentheten, at huden blir rød og irritert og etter hvert flasser, som øker risikoen for hudkreft. Huskeregelen man bør ha med seg er derfor at det er rødheten du for enhver pris må unngå.

Les også: Ekspert avfeier at kollagentilskudd motvirker rynker: – Umulig

D-vitamin

Likevel er det også gode grunner til å sole seg litt, eller å være ute i solen, i moderate mengder. Solen fyller opp energidepotene i kroppen, og er den beste kilden til den kritisk viktige vitamin D. Den amerikanske hudlegen Nicolas Perricone anbefaler faktisk at man er ute i solen uten beskyttelse i 15 minutter hver dag, for å få nok D-vitaminer. 

Utover disse minuttene må man huske på at samtlige forbrenninger i huden registreres, forårsaker solskader, og vil få konsekvenser før eller siden. 

Bruk nok solkrem – med høy faktor

Det viktigste du kan gjøre er å bruke høy solfaktor, og å bruke mye av det. Ansiktet trenger en porsjon solkrem på størrelse med en mandel ved hver påføring (undertegnede foretrekker selv alltid faktor 50 eller høyere i ansiktet). Så må man ha en hel håndfull til kroppen per påføring. Man bør bruke minst faktor 30. Det er bedre å være på den sikre siden, og øke faktoren. Det er også viktig at man bruker nok krem. Halverer du mengden solkrem per påføring, blir du beskyttet med bare omtrent kvadratroten av faktoren du velger. Faktor 15 blir da plutselig bare cirka faktor fire. Har du badet, svettet eller tørket deg med et håndkle, bør du smøre deg på nytt.