Isfjell ved Antarktis. Pixabay. Foto: robynm
Del saken

Antarktis er spredt over 5,4 millioner kvadratkilometer, og er nesten en og en halv gang større enn USA. Det er dermed det femte største kontinentet i verden. Nesten alt er dekket av is.

Mindre enn en prosent er faktisk isfritt. Vindhastighetene kan nå svimlende 320 kilometer i timen. MSN har sett nærmere på dette gigantiske isødet.

Til tross for all isen, er Antarktis klassifisert som en ørken. Antarktis inneholder nesten 90 prosent av all is på planeten, men mottar liten eller ingen nedbør. Nedbøren som kommer er i form av snø. Forskere sier at kontinentet mottar et årlig gjennomsnitt på 50 millimeter nedbør.

Kontinentet er delt inn i to store regioner, Øst- og Vest-Antarktis. Øst-Antarktis er større i omfang og er skilt fra sistnevnte ved Den transarktiske fjellkjeden som strekker seg over 3200 kilometer. Den gjennomsnittlige tykkelsen på den kontinentale isen er 2,45 kilometer.

I motsetning til i de arktiske strøk er det ingen fast bosatte eller urbefolkning i denne delen av verden. Befolkningen – som bare er på noen få tusen – er for det meste forskere på forskningsstasjoner som McMurdo basen på Ross Island, drevet av USA. Ingen land eier Antarktis. I 1959 ble det inngått en traktat for å sikre at kontinentet kun ville bli brukt til fredelige formål, skriver MSN, og går videre gjennom å se på barnefødsler:

I januar 1978 fødte en argentinsk kvinne en sønn mens hun var på Esperanzabasen, en forskningsstasjon eid og drevet av det sør-amerikanske landet. Emilio Marcos Palma er den første personen dokumentert født i Antarktis. Så mange som åtte barn er antatt å være født på Esperanzabasen mellom 1978 og 1983; den siste av dem var María Sol Cosenza.

Antarktis er ikke et varmt sted å føde barn. I august 2010 registrerte NASA den laveste temperaturen på jorden: -94,7 grader celsius.

På tross av kulden eksisterer det et rikt dyreliv. Disse inkluderer seler og de sjeldne pygméhvalene. I tillegg finnes flere typer pingviner, som Adélie og keiserpingvinene, og også fugler som Antarktisternen. 

Fra et vitenskapelig synspunkt er Antarktis rik på planteliv – dette inkluderer 700 kjente arter av land- og sjøalger og over 350 arter av lav (en plante dannet ved sammenføyning av en slags sopp og grønne alger). Det er imidlertid ingen trær eller busker i Antarktis, slår MSN fast. 

Men Antarktis er ikke bare is og kulde. Det finnes to kjente vulkaner på kontinentet. Den høyeste er Mount Erebus, som er 3794 meter høy. Den andre er på Deception Island, som er populær blant turister for sine naturlige varme kilder. I 2017 fant et forskergruppe, ledet av forskere fra Edinburgh University, Skottland, det de beskrev som den største vulkanske regionen på jorden – 2 kilometer under isen.

Mount Erebus. Pixabay. 

Hvis du går tom for kontanter i det fjerntliggende, frosne Antarktis, trenger du ikke bekymre deg, skriver MSN. Det finnes nemlig en minibank på kontinentet – det finnes faktisk to av dem! Minibankene drives av Wells Fargo og ligger på den amerikanske McMurdo-basen, og distribuerer kun amerikanske dollar. Og: Selv om den antarktiske dollaren ikke er en juridisk valuta, produserer Antarktis Overseas Exchange Office (en samlebutikk) smarte (og fargerike) pengesedler.

Antarktis er hjemsted for de sørligste kirkene i verden, inkludert Trinity Church (bildet), en russisk-ortodoks kirke på King George Island. Kirkene er bemannet av prester på rotasjonsbasis, og har også blitt brukt til ikke-kristne seremonier, som for eksempel buddhistiske. Det er ennå ingen moskeer i Antarktis, til tross for at den pakistanske staten eier og driver to polarstasjoner i regionen.

Offisielt har Antarktis ingen bestemt tidssone – fordi den ikke tilhører et land. Tiden regnes i forhold til nasjonaliteten til hver base eller deres forsyningsstasjon. For eksempel har fransk-italiensk Concordia Station samme tid som Perth, Australia – GMT +8. Det er bare to polare årstider – sommer, når det er kontinuerlig sollys, og mørketid når det ikke er soloppgang.

Over 60 prosent av jordens ferskvann kan ligge frosset i isen i Antarktis, men McMurdo Dry Valleys er blant de tørreste stedene i verden. Stedet er spredt over et område på 15000 kvadratkilometer, men det har ikke regnet der på over to millioner år. Dry Valleys er også bemerkelsesverdig for sin mangel på snø og is, som ifølge NASAs forskere gjør denne kombinasjonen det nærmeste vi kommer forholdene på Mars.

I 1999 fant forskeren fra NASA bevis på mikrobiologiske livsformer begravet dypt under ishyllen i Antarktis. De ble funnet i en underjordisk vannkilde kalt Lake Vostok, som ligger mer enn 3,7 kilometer dyp. I 2012 boret en gruppe russiske forskere seg til slutt ned til vannoverflaten.