Illustrasjonsbilde, Shutterstock
Del saken

Syvårskrisen i ekteskapet er et reelt fenomen, i alle fall om vi skal tro ekspertene.

Besteforeldrene våre var gjerne gift med barn før fylte 25, mens vi bruker 20-årene på å finne oss selv og stake ut kursen for resten av våre liv. Når 30-årene nærmer seg, er det mange kvinner som opplever at den biologiske klokken begynner å tikke høyt.

Man får ikke nødvendigvis panikk, men man kan kanskje handle litt raskere enn ellers. Det betyr at man er mer utsatt for skilsmisse, fordi man gifter seg for raskt. Det rapporterer kvinnemagasinet KK.

Syvårskrisen

SSBs statistikk viser at vi gifter oss i stadig høyere alder. I 2015 var snittalderen for førstegangsgifte 34,4 år for menn, og 31,8 år for kvinner. Den hadde økt fra året før.

Det er i dag langt færre menn og kvinner i yngre aldersgrupper enn tidligere, noe som har sammenheng med at stadig flere velger å leve sammen i samboerskap.

Totalt sett var det 9306 skilsmisser i løpet av fjoråret, og mesteparten av ekteskapene som gikk i oppløsning hadde vart i 5 til 9 år, og på andreplass var ekteskap som hadde vart i 10 til 14 år. Skilsmisseraten var høyest blant menn i alderen 45-49 år, mens for kvinner var det flest i alderen 40-44 år.

Reel krise

Statistikken kan tyde på at det nettopp er de som stresser inn i ekteskap tidlig i 30-årene som oftest skiller seg, men det der ikke gitt at det må være slik.

– Det kan jo ha noe å si, men vi har ikke tall som går spesifikt på akkurat det. Derimot spiller nok varigheten av ekteskapet en rolle for at vi ser at flest skiller seg i disse aldersgruppene. Syvårskrisen er faktisk reell, og sannsynligheten for å skille seg når toppen etter seks til syv år, sier Kenneth Aarskaug Wiik, sosiolog og forsker ved Statistisk sentralbyrå (SSB), til KK.

Lurt å bo sammen først

Sexologisk rådgiver Siv Gamnes spekulerer i at par som inngår samboerskap kan ha lettere for å gå fra hverandre, men er også åpen for at slike forhold kan ha andre fordeler som gjør det lettere å forbli sammen.

– Uansett tenker jeg at det er en god idé at man er samboere før man gifter seg. Man kan tro man kjenner noen, men man kjenner dem ikke godt nok før man har bodd sammen. Så det kan være lurt, sier hun.