Foto: Pixabay.com
Del saken

Å snakke om fremtidsrelaterte ønsker og ambisjoner i et fersk forhold kan være utfordrende. 

Man ønsker jo ikke å skremme vekk en potensiell partner ved å overøse datene med snakk om bleieskift, stasjonsvogn og inntrykk av at det river i eggstokkene. 

Likevel er det særdeles viktig å snakke om disse forventningene tidlig, ifølge sexolog og familieterapeut Thomas Winther: 

– Treffer du en ny partner og du er sikker på at du ønsker barn, ville jeg pratet om disse forventningene tidlig. Det er fryktelig dumt å vente, hva om den andre ikke ønsker barn i det hele tatt, sier han til KK.

Ufrivillig barnløs 

Venter du for lenge med å avklare om du og din partner ønsker det samme i livet, kan du bli stående med lua i hånda. 

Menn har en genetisk luksus vi kvinner ikke har: De kan vente lenger med å bestemme seg for om de ønsker seg barn, til tross for at de også har en biologisk klokke

– Jeg vet om flere kvinner som har venta og venta, for eksempel på at partneren skal bli klar, også har det vært for sent. Det er også synd fordi kvinnen kan ende opp ganske forsmådd, og tenke at hun aldri skulle vært i det forholdet, sier Winther.

Det antas at årsaken til at kvinner får færre barn er at de venter for lenge, men det kan også være en særdeles stor utfordring å gi opp mannen du elsker i jakten på å formere seg. 

Vær åpen 

For å spare deg for å stå i en situasjon hvor du må velge mellom mannen du elsker og å oppfylle drømmen om lyden av små barneføtter over parkettgulvet, er det derfor hensiktsmessig å være åpen og ærlig om dine ønsker for forholdet på et tidlig stadium. 

Du trenger selvsagt ikke å fyre av nødvarsler på første date, men samtalen bør komme sammen med eller i kort tid etter man har bestemt seg for å innlede et seriøst forhold til hverandre. 

En måte å finne ut av dette på et enda tidligere stadige, for å unngå å kaste bort tiden, er å spørre daten din om verdier og ønsker for fremtiden. 

Ønsker ikke din potensielle partner det samme som deg, så er han kanskje heller ikke mannen i ditt liv?