Prinsesse Märtha Louise, Emma Tallulah Behn, Leah Isadora Behn og Maud Angelica Behn legger blomster på båren under bisettelsen av Ari Behn i Oslo domkirke. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Del saken

Forskningen har tidligere fastslått at lykke og livskvalitet henger sammen med å gi og bry seg om andre.

Som flokkdyr er vi også avhengig av andre mennesker for å klare oss eller lykkes i livet. Når vi ikke har den gode relasjonen rundt oss, er vi ofte er tilbøyelige for å ta på oss selvbeskyttelsedrakten. Når vi tar denne drakten på, innbiller vi oss at den beskytter oss mot frykten av å bli forlatt, mistrodd eller avvist. Dette kan dessverre føre til at vi beskytter oss mot nærhet fra andre og mot vårt eget indre. Da er ikke beskyttelsen livsfremmende, men heller nærhetens fiende.

Denne selvbeskyttelsedrakten har mange former og fasonger. Det utspiller seg gjerne i sinne, flukt, selvutslettende tilpasning til andre og gjerne i destruktiv konformitet og føyelighet. I forhold kommer denne type selvutslettelse frem når en av partnerne har godtatt at den andres dårlige behandling av dem er fortjent.

I tidlig vennskap mellom barn, finner vi den når et populært barn får total makt over en gruppe eller enkelt barn og utnytter sin autoritet. Dette mektige barnet lærer tidlig at undertrykkelse, manipulering og spredning av frykt er effektivt. Ofrene lærer seg å leve under destruktiv konformitet.

Å bry seg om andre ligger i vår biologi

Når småbarn blir plassert foran noen som har det vondt, strekker de frem hånden. Medmenneskelighet er et ord vi bør bruke mye mer. Vi kan ikke bare dytte ansvaret over på helsevesenet og særlig psykologer. Vi som medmennesker må kunne strekke ut en hånd slik vi biologisk sett er programmert til å gjøre.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Helt siden 2. juledag har den samlede norske pressen vært generøse med saker som omhandler Ari Behns selvmord, og det kan se ut som at folk flest er oppriktig triste for at vårt samfunn har mistet en så høyt elsket fargeklatt. Men var Ari Behn elsket før hans død? Selv om jeg ikke har fulgt med på han som forfatter eller kunster, så har jeg fått med den ene avisoverskriften etter den andre om Behn som absolutt ikke lignet den hyllesten han mottar nå.

Det er greit å hylle de døde, og særlig de som har betydd noe for oss. Men den hyllesten trenger vi lenge før noen er døde, og den kan gjøres ved at vi viser generøsitet, forståelse og gode ord om hverandre slik kongen foreslo i sin tale. Behn var ikke bare gift med prinsessen, men han var en internasjonal celebritet.

Gi blomster mens de lever og ikke vent til de er døde

Utfordringen vår ligger i å se menneskene rundt oss mens de lever. Det handler om å ta en pause fra hverdagen, og forsøke å støtte medmennesker. Vårt samfunn er ikke bygd for det, men vi kan alle etterstrebe vennlig væremåte og inkluderende ord.
En utfordring til våre lesere her på Xstra og Resett er å bruke de gode ordene om hverandre!