Foto: Naki/Pymca/REX
Del saken

Tradisjonell norsk drikkekultur har lenge vært under press. Det finnes de som vil være edru på fest. Selv om en forsøker å få dem i god stemning.

På den andre siden blir det hevdet at det er ikke så lett å takke nei, skriver NHI. Statistikk fra Blå Kors påstår at en av fem har sagt ufrivillig ja, isteden for å oppgi årsaken til at de ikke vil drikke. Her spriker tallene, siden svært få mener de selv utøver drikkepress på andre. Men flere sier at de som ikke drikker sender et sterkt signal om at de tar avstand, kjeder seg og vil ikke ta del i fellesskapet.

Les også: Tenåringenes alkoholvaner er stabile

Drikkekulturen i studentmiljøer har blitt undersøkt, og resultatet viser at 90 prosent drikker alkohol. Men hele 60 prosent mener det drikkes for mye. Maren Emilie Hellem Kronlund er rådgiver ved Studentsamskipnaden, hun tror det betyr at mange studenter er en del av en drikkekultur de ikke ønsker:

– Det er er en kultur for å drikke mye, og mange ønsker ikke det. De føler ikke direkte på et drikkepress, men ønsker å være en del av normalen. Det er skapt en kultur der drikking er normalen, sier hun, og forteller at skjenking har eksistert i studentmiljøet i uminnelige tider. Blant annet at gamle studentviser der det å drikke seg full er en del av refrenget.

– Nå handler det om å snu denne kulturen, mener rådgiveren.

Les også: Folk i Agder drikker mer alkohol enn i Finnmark, Troms, Hordaland og Sogn og Fjordane

Hun sier at mange føler det er skummelt om noen er edru, og de følger med på hva andre gjør og husker også det til dagen etter.

– Alkohol blir sett på som et sosialt glidemiddel. Er det noen som ikke drikker, blir man bekymret for stemninga, at folk ønsker seg fortere hjem eller bli raskere trøtt. Det forventes at de fleste skal drikke når man inviterer til fest. Og det er den forventningen som fører til presset.

Det er vanskelig å arrangere alkoholfrie fester, forteller hun, og sier at det blir fort «boller og brus-stemning». Nesten ingen kommer, og det blir aldri et alternativ til drikking.