Foto: AP /Wilfredo Lee, File
Del saken

Det er ikke alltid så lett å vite hva som er hva. 

Illustrasjonsbilde. Foto: Pixabay

– Det er ikke bare heterofile som synes at det kan være vanskelig å forholde seg til alle de ulike begrepene, sier Tore Holte Follestad til KK, han er spesialist i sexologisk rådgivning ved Sex og samfunn i Oslo

Men biseksuell har nok mange hørt om, det kalles også bifil, og betyr at en person tiltrekkes av begge kjønn. 

Les også: Liker kvinner menn som banner?

– Bifili ble definert som en seksuell orientering hvor en kunne forelske seg i eget og motsatt kjønn. Biseksuell ble definert som det å ha sex med eget og det motsatte kjønn, men uten å føle forelskelse i forhold til eget kjønn, forklarer Marina Manuela de Paoli til KK, hun er forsker og sexolog ved Sexologisenteret NB22 i Oslo, og sier at mange blir definert ut fra forholdet. Om en er med samme kjønn så er man homofil, og heterofil med det motsatte kjønn. 

Panseksuell eller panfili

Flagget som symboliserer panfili eller panseksualitet. Symbolikk: Magenta for kvinner; gul for ikke-binære mennesker; cyan for menn. Foto: Wikipedia

Det er en utvidet form for bifil, da kan en forelske seg i hele spekter av kjønnsidentiteter. Panfili beskrives noen ganger som egenskapen å kunne elske en person uavhengig av kjønn. En del panfile mener at kjønn ikke har noen betydning for dem. Panfili kommer fra gresk pan som betyr «alle». Slik som heterofile, homofile, ciskjønnede, transkjønnede, intersex, androgyne og ikke-binære. 

 

 

Les også: Hvorfor blir en forelsket – hva er det som egentlig tiltrekker

Illustrasjonsbilde: RJA1988/Pixabay

– Dersom man er bifil eller biseksuell er kjønn ganske endimensjonalt, og du kan forelske deg og tenne seksuelt på både menn og kvinner. Er du derimot panseksuell så spiller det ingen rolle hvilket kjønn eller kjønnsidentitet den andre har, sier Follestad til KK  og legger til:

– Her vil jo alle mulige kategorier av kjønn inngå, og da handler det om å bare se personen – ikke hvilke merkelapper man har.

Fleksiseksuell

Det betyr at en er fleksibel, en utvidet betegnelse av begrepene heterofleksibel eller homofleksibel, man er alt og ett i samme legning. Kvinner skal ifølge forskning være mer fleksible enn menn.